PERUANSK MAT

Chilis

Här presenteras en rad inspirationsrätter från Peru, som har mycket att erbjuda i gastronomiskt väg.

Recept 1: Chicha morada (majsdryck på svart majs)

Man ska ju börja med det bästa och då får det bli majsdrycken som är nästan svart och som bara måste upplevas! ”Chicha” kan översättas med majs och ”morada” med svart eller mörk. Det är ingen särskilt komplicerad historia att tillaga chicha morada, här är ingredienserna:

2  kg svart majs; 4 bitar hel kanel; ett knippe kryddnejlikor; 6 citroner; socker.

Chicha morada bjöd vi i Centerpartiet på i vår valstuga under valrörelsen 2010

Häll 5 liter vatten i en stsor kastrull tillsammans med de borttagna och tvättade majskornen. Själva majskolvarna kan också få följa med ner i grytan. Tillsätt på en gång också smaksättningsingredienserna dvs allt utom socker och citroner.

Koka i 45 minuter och låt svalna – tillsätt därefter socker och citron efter behag och smak.

Tips: Man kan också höja smaken ytterligare genom att tillsätta små små äppelbitar.

Recept 2: Ceviche (vit fisk tillagad i lime)

Detta är en rätt som tillhör mina favoriter från det peruanska köket, något jag inte är ensam om att tycka. Det ska sägas på en gång att den kan bli ganska stark tack vare limesaften, och se också upp med selleri och koriander så de inte tar över för mycket. Lycka till!

Ingredienser: Vit fisk (i detta fall sej), räkor, saft från limefrukt, röd lök. Kummin, vitlök, svartpeppar, salt, ingefära, selleri, koriander. Tilltugg: sötpotatis och yuca (kassava).

Börja med att samla vitlök (krossad), ingefära (krossad), svartpeppar, kummin och salt i en form. Det är förstås bäst om man kan använda så färska kryddor som möjligt, så använd ingefärarot och vitlöksklyftor som mals eller krossas så fint som möjligt.

Därefter ska limefrukterna pressas på sitt juiceinnehåll. Det bör vara tillräckligt mycket för att sedan täcka över fisken som ska användas. Blanda ner juicen tillsammans med kryddorna.

Hacka därefter fisken fint och blanda ner den med resten.

Färdigställ sen cevichen genom att hacka sedan rödlöken, selleri (färsk) och koriander (färsk). Blanda väl, smaka av salt mm och låt stå i upp till 30 minuter … och sen:

Kokt sötpotatis och kokt yuca (kassava) är traditionella tilltugg till ceviche. Om möjlighet finns kan man också köpa torkade (stora) majskorn som rostas hemma och som då blir ett knaprigt tilltugg som bryter av fint mot den i övrigt mjuka maträtten.

Recept 3: Papa a la Huancaina (potatisbaserad kall förrätt med chili)

Ingredienser för åtta personer, förutom kokt potatis;

Sås: 6 chilis ”ají amarillo”, salt, 3 dl mjölk, en vitlöksklyfta, olivolja, 250 gr fetaost, salta kex (två paket).

Tilltugg: svarta salta oliver, ägg och sallad.

Koka potatisen så att den kan serveras kall.

Ta varsamt bort alla frön och fröraderna i varje chili. Lägg dem sen i mixer tillsammans med fetaost, vitlök, mjölk, salt, kex och olja. Kör i mixer tills såsen är mjuk och krämig.

Säkerställ att såsen har den konsistens som du önskar – om den blir för tjock tillsätt lite mer mjölk.

Lägg sen upp kokta potatishalvor fint tillsammans med ett salladsblad, oliver och ägghalvor.

Avsluta med rikligt med sås över potatisen!

Recept 4: Pisco sour (populär drink)

En mycket god drink som kan vara lämplig som fördrink innan middagen!

Ingredienser för sex glas:

4 dl Pisco, två lime, 2 dl socker, 2 äggvitor, 5 isbitar, kanel.

Lägg alla ingredienser förutom kanel i en mixer och kör i ca två minuter. Dekorera med kanel ovanpå – enkelt och gott!

Recept 5: Juane de gallina (höna med ris, oliver och ägg tillagad i bananblad)

Detta är en mycket uppskattad och vanlig maträtt som dock kräver en hel del förberedelser!

Ingredienser för tio portioner / tio juanes:

1,5 kg ris, en hel höna, två teskedar kummin, en tesked svartpeppar, en tesked gurkmeja, 20 svarta salta oliver, fem ägg, fyra matskedar oregano, olivolja, en hel vitlök. Aluminiumfolie och snöre.

Samt tio bananblad i vilka maten ska lindas in i.

Koka riset men utan att överkoka det, eftersom det senare kommer att kokas återigen när rispaketen är färdiga. Hellre lite ”underkokt” ris.

Lägg i malen vitlök i en kastrull med varm olivolja samt de olika köttdelarna av hönan. Lägg i kummin, gurkmeja, peppar, salt. Koka tillsammans i cirka en och en halv timme. Låt det sen svalna.

Bananbladen bör vara rena och hela och kan stärkas genom att snabbt värmas upp t ex över spishällen.

Sen skapas rispaketen genom att lägga  ca 1 dl ris, bit av höna, ett par oliver, en ägghalva och sås från hönskoket tillsammans på ett bananblad. Därefter ytterligare lite ris över det och sen viks bananbladet ihop och knyts hårt ihop med snöre. Aluminiumfolie bör läggas utanpå bananbladet för att hindra vatten att komma in.

De tio rispaketen, nu i bananblad och aluminiumfolie och ihopknutna med snöre, kokas sen återigen i cirka en och en halv timme.

Juane de gallina kan med fördel ätas kall.

Recept 6: Carapulcra

Här kommer ett basrecept på en annan peruansk maträtt som är relativt enkel att sätta ihop – om man bara vet hur. En rätt som passar till såväl vardag som till fest.

Ingredienser

1 kg fläskkött, hackat i bitar

1/2 kg torkad potatis, köps vanligen redan hackad (papa seca)

5 dl malda jordnötter

Salt, peppar, olja, vitlök, röd lök, peruanska kryddor

Tillagning

Tillsätt olja, hackad vitlök, salt och peppar i botten av en kastrull. Värm på medelhög värme. Tillsätt därefter vatten och andra ev kryddor och köttet och värm på hög värme i fem minuter.

Lägg därefter i den torkade potatisen. OBS potatisen ska läggas i vatten en dag innan. Rensa noga bort ev andra saker som kommer med potatisen. Koka allt detta i ca 50 minuter.

Slutligen lägg i jordnötterna och koka i ytterligare fem minuter. Sen är det färdigt! Servera gärna med ris.

6 Kommentarer

  1. berita 2 juni, 2010

    Drinken ser mycket läskande ut!! Väntar otåligt på receptet!! Men-finns alla ingredienser här i vårt land??

    • Christian 2 juni, 2010 — Postförfattare

      Jajamen allt kan i princip köpas här, Piscon som är grunden kan beställas via Systembolaget t ex ”Ocucaje” 700 ml. Men som sagt… receptet kommer!

  2. Demetrio 24 november, 2010

    Hola amigo, espero podamos comunicarnos, para que me cuentes cómo te fue en las elecciones recien pasadas.

    Exitos

  3. IFFI KVINNOR 11 februari, 2011

    Hola Christian, jag tror att vi måste ha en kulturkväll här i Flempan och testa den chicha morada och pisco sour med en delikatess från havet… ceviche, uff jag blir hungrig.

    Hälsa din fru från oss

    IFFI Kvinnor

  4. Emily Romero Lundin 7 december, 2012

    Hola Christian
    Gratulerar för en sån fin sida, Tänker att det är ett bra sätt att komma närmare till vantiga folk eller väcka intresse om politiken eller den som du representarar . Jag litar inte mycket på politikerna men hoppas att du med din ”mente abierta”kan göra skillnaden, jag kommer från Perú och blev glad att läsa dina uppleverser där.
    MVH
    Emily

    • Christian 7 december, 2012 — Postförfattare

      Tack Emily, det var roligt att höra. Min bild är att förtroendet för politiker generellt sett är högre i Sverige än i latinamerika, så det känns extra roligt att du har fått ett positivt intryck – det är ju det som är meningen med min blogg.

      Livet är inte bara politik, så därför finns det mer saker på bloggen. Jag ska snart göra om bloggen så det blir mer innehåll, hoppas du kikar igen om en månad eller så 😉

      Det är också viktigt tror jag att man tar sig tiden att säga något positivt, det är annars vanligt att de som kommenterar inlägg och artiklar är väldigt negativa. Jag försöker ha ett öppet sinne och välkomnar alla synpunkter, positiva som negativa.

      Jag håller faktiskt på att hjälpa min fru att starta just en matblogg om peruansk mat, den är under uppbyggnad.

      Vänligen
      Christian

Lämna en kommentar