Sverige behöver få fler människor att gå från utanförskap till gemenskap. Därför är det en angelägen sak att avskaffa turordningsreglerna så att även de nyaste på arbetsplatsen bedöms efter sin kompetens, sida vid sida tillsammans med de som varit där längst.
Hur länge ska ungdomar behöva vänta för att få en chans?
Foto: alexdecarvalho
Tyvärr verkar det dock fortfarande finnas förvirring om vilken modell som Centerpartiet i detalj förespråkar när det gäller turordningsreglerna. Att DN (Obs: texten i DN-artikeln som citeras nedan har sedan publiceringen av denna bloggpost tagits bort!) har misstolkat stämmobesluten är illa nog, tyvärr tror jag att förvirring även råder hos en del centerpartister. DN skriver:
”Centern är det parti som vill gå längst när det gäller förändringar i turordningsreglerna. På centerstämman i våras beslutades att dagens undantag med två personer i företag med upp till tio anställda utökas till att gälla tio personer i företag med upp till 50 anställda, åtta personer i företag med 40 anställda, och så vidare. Turordningsreglerna för företag med upp till tio anställda bör slopas helt, enligt centerns stämmobeslut.”
I själva verket var besluten på Centerstämman i maj 2009 följande:
- Förändra turordningsreglerna genom att införa proportionalitet och överföra på sikt ansvaret för turordningsreglerna till parterna
- Att LAS skall omarbetas så att företag med 1-9 anställda helt undantas från reglerna om turordning
(Du finner det aktuella slutprotokollet här, se ss 4-6)
Det sistnämnda var ett förslag från Stockholms läns idéarbetsgrupp (där jag själv har varit med och stöttat processen under nästan två år).
Den enda rimliga tolkningen av detta är att Centerpartiets modell innebär att alla företag får undanta nio anställda, och därutöver gäller proportionalitet. Centerstämman menade naturligtvis INTE att ett företag med nio anställda skulle få undanta alla medan ett med 40 anställda skulle få undanta åtta!
Värt att nämna också att det i stämmotexten står att ”på längre sikt anser vi att turordningsreglerna bör avskaffas för att istället ge arbetsmarknadens parter ansvaret att avtala om villkor”.
Fler som bloggar om detta: Kerstin Lundgren, Johan Hedin.
Bra skrivet det är väldigt svårt för oss centerpartister att nå ut med vad vi vill, det är så många som vill oss illa genom att vara vårdslösa med sanningen. I ett väl fungerande företag har man någon form av utvecklingssamtal och kompetens matris fungerar detta bra är en eventuell ned dragning ganska klar från början.
Tack Magnus för synpunkten, jag tror att träget arbete ger resultat till slut, när det gäller att nå ut. Men då måste vi samtidigt våga stå för våra beslut, och det är faktiskt precis nyligen som partiledningen tydligt talat om partistämmobeslutet om slopade turordningsregler. Partistämmans riktning kompletterade ju partiledningens egen modell, så att säga.