I dagens DN lyfts fram läkare som är kritiska till vårdval Stockholm på så sätt att systemet driver fram onödigt många läkarbesök. Filippa Reinfeldt (M) säger i en intervju att vi måste hela tiden följa upp modellen och vara öppen för ändringar.
Detta kan inte nog understrykas. Centerpartiet och alliansen i landstinget i Stockholms län har arbetat mycket framgångsrikt med Vårdval Stockholm, och att tillgängligheten har ökat är det inget tvivel om. Det har helt enkelt blivit lättare att få tag i sin doktor, och tillsammans med en valfrihetsmodell där patienten själv väljer vårdgivare är situationen idag långt mycket bättre än den skulle vara med ett vänsterstyre som vill socialisera vård och trafik och lägga allt i egen regi.
Men det finns också de personer som efter en halvtimme på vårdcentralen får beskedet att tiden är ute. Och även om det måste finnas en gräns för hur länge man kan sitta hos läkaren är det inte acceptabelt att man bara ska kunna ta upp ett problem när man väl har möjlighet att ta sig dit.
Det är därför det samtidigt blir fel när Filippa också säger att ”för patienterna finns inga nackdelar alls med det här systemet”. Jag kan åtminstone se att det i vissa fall handlar om ”onödiga läkarbesök” därför att patienten inte fick möjlighet att ta upp sitt andra eller tredje hälsoproblem.
Jag har själv en person i min närhet som den här veckan fick just ett sånt besked; ”nej nu har vi kollat upp ditt magont och om du vill ha remiss till ögonläkare får du boka en ny tid. Vi tar bara emot besök upp till 30 min och du har varit här 31.”
Ett sånt besked är ingen vinst för tillgängligheten.
För mig är det enkelt att säga att detta inte är okej. Så ödmjukhet är på sin plats – och öppenhet för förändringar, för att ytterligare öka tillgängligheten för patienten.
Gustav Andersson bloggar också om detta.