Igår kunde vi läsa att oppositionspartierna i Uppsala kommun attackerar alliansen för misslyckandet med den ökade arbetslösheten.
Naturligtvis stämmer det att arbetslösheten har ökat senaste året – var det någon som hade väntat sig att Uppsala skulle ha förbättrat sin arbetsmarknadssituation under rådande omständigheter med internationell finanskris och massvarsel på många orter i Sverige?
Alliansen har gjort avsevärt, både på kommunal och nationell nivå, för att förbättra företagsklimatet och göra det enklare och billigare att anställa människor. Vänsterpartierna (S), (V) och (MP) glömmer att nämna ett antal fundamentala fakta i målet:
- Från sep 2006 (alliansens tillträde) till nov 2007 minskade antalet arbetslösa från 3977 till 2564, en minskning med 36 procent
- Den öppna arbetslösheten i Uppsalaregionen var för åren 2005 (vänsterstyre), 2006 (maktskifte) och 2007 8.3, 7.7 respektive 5.9 procent
- I Svenskt Näringslivs företagsklimatindex var Uppsalas placering för åren 2005 (vänsterstyre), 2006 (maktskifte) och 2007 i tur och ordning 204 – 195 – 130
Så vilka förslag har då vänsterpartierna att erbjuda Uppsalaborna som alternativ till Alliansens jobbpolitik? Det som nämns i artikeln är: ”att medlen för arbetsmarknadsinsatser används på ett mer effektivt sätt och att utbildningsinsatser och kunskaper i att starta och driva företag ökar. Vi vill till exempel ge ungdomar en möjlighet att få ett sommarjobb och på så sätt få in en fot på arbetsmarknaden och skaffa sig erfarenhet.”
Läsaren får själv avgöra potentialen i dessa förslag…
De glömde dock nämna att de vill ta bort de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga och nya svenskar, liksom avdraget för hushållsnära tjänster. För att inte tala om de återställare som lär vänta i form av skatthöjningar efter Alliansens jobbskatteavdrag. (En reform som förresten Riksrevisionen nyligen konstaterade beräknas öka antalet arbetade timmar med 2.6 procent.) De glömde också nämna regeringens arbete med nya gymnasieskolan som kommer vara avsevärt mer inriktad på att göra varje elev förberedd för arbete.
Låt oss inte heller luras av hur pass viktigt vänstern tycker det här med tillväxt är. I Miljöpartiets partiprogram står att läsa bland annat:
- Införande av sex timmars arbetsdag
- Alla ska också ha rätt att sänka sin arbetstid och arbeta deltid
- Dispens för större övertidsuttag ska vara undantag
Det är då man börjar förstå vad Maria Wetterstrands uttalande tidigare skulle innebära i praktiken (”Att prioritera mer tid med vänner och familj framför mer konsumtion är något vi borde uppmuntra fler till med de politiska verktygen vi har.”)