Allas rätt till grönskan – hälsoträdgårdar behövs!

Nyligen hade Radio Göteborg ett inslag med Patrik Grahn kring användningen av trädgård och natur som rehabiliteringsmetod. Patrik Grahn är nestorn i detta arbete och han kommenterar det själv med att ”det tycks finnas nånting i den här omgivningen som gör att folk kan känna lugn och ro”.

Denna veckan presenterar Centerpartiet i Stockholms län rapporten ”Allas rätt till grönskan” som jag har arbetat med och som handlar om just grönskans betydelse för hälsan. Några av de slutsatser som vi drar efter att ha analyserat läget i kommunerna är:

  • Rusta upp och öka tillgängligheten till grönområden i människors omedelbara närhet
  • Säkra närheten till gröna områden genom att kommunerna utformar närhetsmål om maximala avstånd till ett grönområde
  • Att Stockholms läns landsting mer aktivt främjar hälsoträdgårdar
  • Göra ett hälsolyft med tydliga kommunala mål för utomhusmiljön i såväl skola som äldreomsorg
  • Utveckla metoder för att omsätta närhet till kvalitativa grönområden i värde för hälsa och samhälle

Jag och Centerpartiet i Stockholms län tycker att landstinget borde gå före och arbeta mer aktivt med hälsoträdgårdar. Det är av allt att döma ett effektivt sätt för många människor att bli friska igen – enligt en av Grahns undersökningar blir så många som 75 % av deltagarna bättre av vistelse och arbete i hälsoträdgårdar.

Se artiklar i Skånskan och DN.

2 svar på ”Allas rätt till grönskan – hälsoträdgårdar behövs!

  1. Yvonne säger:

    Hej, i Stockholm fanns tidigare en hälsoträdgård uppbyggd under sju års tid. I denna trädgård arbetade jag upp en verksamhet tillsammans med en landskapsarkitekt och ett multiprofessionellt team. Under åren tog vi emot personer för arbetslivsinriktad rehabilitering som drabbats av stress- och smärtrelaterade besvär samt med hälsofrämjande insatser och utbildningar inom området.Tyvärr så drabbades verksamheten av nedläggning efter att ha brottats med svårigheter i samband med att ingen ville ta ansvar för dessa målgrupper där även en lågkonjuktur ytterligare fick verksamheten att gå i graven. Trots fantastiska resultat som även visade sig vara hållbara fanns ingen räddning för verksamheten.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.