Arbetskraftsinvandring, med eller utan mastersexamen

FREDAG 29 JULI

Folkpartiets riksdagsledamot Hans Backman skriver på Teknik Debatt och föreslår att gäststudenter ska kunna beviljas uppehållstillstånd för att inte vi ska förlora mer kvalificerad arbetskraft. Det låter strålande, samtidigt som Centerpartiets Annie Johansson och Ulrika Carlsson har skrivit att det sjunkande antalet utländska studenter i Sverige föranleder att se över strategin. Inte minst för att lyckas med integration och ökad tillväxt så är det viktigt att nya idéer och människor från andra länder har möjlighet att studera här.

I samma artikel beskriver Backman de förslag som Jan Björklund presenterade i Almedalen dvs att öka arbetskraftsinvandringen för de som har startkapital, en mastersutbildning och kan flytande engelska. Jag anser att det vore utmärkt med ökad arbetskraftsinvandring, men varför inte också inom yrken som inte kräver en mastersexamen?

På Migrationsverkets hemsida kan vi se hur beviljade arbetstillstånd idag ser ut, jag klipper in en bild på de vanligaste yrkesgrupperna och varifrån de kommer:

Totalt 7199 personer varav cirka 60 % för yrken som kräver en särskild yrkesutbildning eller mer. Samtidigt skulle våra tjänsteföretag kunna utvecklas även om fler utan en mastersutbildning fick möjlighet att komma hit och söka jobb. Gärna mer arbetskraftsinvandring, men inte bara begränsat till de som har en mastersexamen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.