Fy för FI – botaket slår undan benen för unga

Uppdaterad 9 juli efter nya artiklar i DN, SvD.

Så kom då Finansinspektionens förslag att sätta minimigräns vid köp av bostad på 85 procent av köpeskillingen.

Jag tycker förslaget är bisarrt. Dels för att det skulle slå undan fötterna för unga och andra som kämpar för att kunna köpa sin första bostad, dels för att vi då skulle befinna oss på ett sluttande plan där staten ska bestämma vilka beslut som är förnuftiga av människor att fatta. Naturligtvis finns skäl att vara försiktig, men vi ska samtidigt komma ihåg att efterfrågan på bostad kommer fortsatt att vara hög pga för litet byggande i Sverige.

Finansmarknadsminister Mats Odell (KD) tycker att förslaget är bra för att det skulle skydda människor – men isåfall skulle vi väl lika gärna kunna införa – för bostadslån – gränser för minsta årsinkomst också, och antal månader som personen har innehaft detta arbete, eller åtminstone för amorteringarna – för detta är väl minst lika viktigt för att klara av ett bostadslån som om man har sparat in 6 eller 16 procent av köpeskillingen?

Icona

Drömmen om en egen lya - inget för FI. (Foto av Diamond Geezer)

Tänk om, och tänk på de unga. Gör det  inte ÄNNU svårare för dem att ta steget in på bostadsmarknaden. Det skulle i sin tur också göra det ännu svårare för en del att få jobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.