Alla kan bli utsatta för brott. Det kan vara Lukas som går i skolan och inte tillhör de pojkar som så ofta gör sin röst hörd, och som blir utsatt för ”skämt” och sparkar nästan varje dag. Det kan vara Rolf som är pensionär och som blir våldsamt rånad vid bankomaten på väg till affären. Eller det kan vara Maria som går till jobbet som många andra men som då och då dyker upp med blåmärken hemifrån.
Att få hjälp som brottsdrabbad, eller brottsoffer som är det vanligare ordet, ska inte bero på vilka du känner eller om du sedan tidigare vet exakt vart du ska vända dig för råd, stöd och juridisk vägledning. Det ska vara en rättighet för alla.
Därför har Huddinge kommun och Huddinge brottsförebyggande råd sedan några månader tillbaka beställt en översyn av det samlade brottsofferstödet i kommunen, inklusive det stöd som andra organisationer än kommunen själv tillhandahåller.
Just idag genomförs en workshop med dessa organisationer och som är den avslutande delen av analysen. Jag ser fram emot att ta del av resultatet av denna mycket viktiga undersökning. Allt för att vi ska klara av att hjälpa ännu fler på ett bättre sätt.
Förutom att det är en fråga om värdighet att erbjuda sådant stöd vet vi också att vi kan bli effektivare i at tklara upp brott om vi tar tillvara brottsdrabbades erfarenheter och kunskap.
Eller det kan vara Alexander som går till jobbet som många andra men som då och då dyker upp med blåmärken hemifrån. (Från sin partner eller sin fru). Våld i nära relationer förekommer oavsett kön och sexuell läggning.
Visst kan det vara så Fredrik, ett mindre uppmärksammat problem kanske men lika viktigt.