Huddinge vinner kampen om Bandidosvillan

Huddinge vinner kampen om den

så kallade Bandidosvillan i Snättringe!

Där har ni höstens goda nyhet för mig och andra Huddingebor. I 1,5 års tid har jag som kommunalråd med ansvar för brottsförebyggande frågor jobbat för en så bra lösning som möjligt i den här frågan. Det är med stor lättnad jag konstaterar att det har gått vägen. Jag tror att en dag som denna är nog grannarna mest lättade, även om utflyttningen dröjer en tid ännu.

Läs pressmeddelandet här.

Lyssna på Sveriges Radio här.

Media: Metro 10/9SVT ABC 6/9, Se också SVT Debatt 5 sep som delvis handlar (i slutet av sändningen) om den liknande situationen i Karlstad.

Det finns en bred politiska majoritet bakom målet att inga kriminella nätverk ska finnas i Huddinge kommun. Redan i februari 2012 gjorde vi tio partier ett gemensamt uttalande om detta. Jag är stolt över att vi politiskt har denna enighet, och jag är nöjd över att inget parti backat ur.

Det som hände nyligen var att hyresgästen drog tillbaka sina invändningar mot kommunens uppsägning, och därefter kom Hovrättens beslut. Som väntat var det ett positivt beslut och en bekräftelse på det beslut som hyresnämnden fattade i februari.

Här en bild från Almedalen i somras då jag presenterade delar av Huddinges nya arbete mot organiserad brottslighet:

almedalen2013_christianottosson

Vad är det då som har gjort att Huddinge kommun har vunnit denna tvist? Ja det är många saker förstås, men förenklat kan man säga att vi har använt en rad olika verktyg för att nå vårt mål att bli av med etableringen av Bandidos MC, t ex:

  • Köpt fastigheten och därefter direkt sagt upp hyresgästen
  • Beslutat att använda Bandidos hyresintäkter till att motverka kriminella nätverk
  • Skapat en tätt samarbetet med polisen som själva ser arbetet som framgångsrikt och lärorikt
  • Sist men inte minst, rotat runt i verktygslådan ordentligt och gjort allt vad vi kunnat

Vi har också uppehållit en dialog med andra kommuner, vilket är väldigt viktigt. Karlstad är ett exempel på en kommun med liknande problem, och det är ingen idé att alla kommuner ska uppfinna hjulet på nytt varje gång. Nedan en artikel där Karlstad sökte kontakt med oss i Huddinge:

Wermlands Folkblad Karlstad gör som Huddinge, med Christian Ottosson

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.