Idogt C-arbete för Introduktionslöner ger resultat

SÖNDAG 29 APRIL

Centerpartiet vill se fler vägar in för unga på arbetsmarknaden, och Introduktionslöner borde vara en av dessa vägar. Det är innebörden av Centerpartiets arbete för att förändra svensk arbetsmarknad så att de höga ingångslönerna inte slår orättvist mot de ungdomar som behöver få visa vad de går för.

Centerpartiet kan påvisa att många unga är positiva till låga introduktionslöner och en färsk mätning visar att även en majoritet av de rödgröna partiernas väljare vill ha det (även i Aftonbladet).

Därför är det roligt att vi idag kan läsa om Kommunals nya avtal som innehåller just möjlighet till Introduktionslöner där 25 procent av arbetstiden består av utbildning och lönen därför motsvarar 75 procent. Mer om Kommunals avtal: AB, Expressen, DN, SvD.

Trots detta är det sällan som ett förslag från Centerpartiet har fått så mycket kritik som den senaste tidens synpunkter mot Introduktionslönerna som partiledaren Annie Lööf och andra har föreslagit. Jag tycker man ska vara ödmjuk inför detta och tänka på att det uppfattas ofta negativt att vilja sänka någons lön, men det är viktigt att understryka att förslaget handlar om de som varit arbetslös en längre tid och med dagens löneläge inte har lyckats få ett jobb.

Däremot saknar jag från en del håll idéer för att förnya arbetsmarknaden. Centerpartiet har en rad upparbetade ”spår” där partiet söker finns lösningar och argument för att få med sig fler aktörer, några av dem är:

Förändring av turordningsreglerna i LAS: Det bör vara kompetensen och inte arbetstiden som ligger till grund för bedömning i turordningsreglerna.

Stark arbetslöshetsförsäkring: För att öka tryggheten och anslutningsgraden vill Centerpartiet att a-kassan höjs under de första tre månaderna, därefter en snabbare avtrappning i ersättningsnivåerna.

Lägre lönekostnader: Lägre omkostnader för företagen gör det möjligt att anställa fler. Det ska bli möjligt med introduktionslöner. Det är bättre med ett jobb med lägre lön än inget jobb alls, och att det är enklare att komma vidare i arbetslivet och löneutvecklingen om man väl har fått in en fot på arbetsmarknaden.

Sänkt arbetsgivaravgift: För att skapa ett bättre företagsklimat vill Centerpartiet sänka företagens kostnader.

Konkurrensutsätt Arbetsförmedingen: De klarar ju inte av sin viktigaste uppgift tillräckligt väl idag.

2 svar på ”Idogt C-arbete för Introduktionslöner ger resultat

 1. Mikael säger:

  Känns som det vore smartare att vi får fler företag som vill anställa än att vi skall dela på jobben och lönerna som idag finns.

  LAS går att avtala bort och att ge kompetens förtur redan idag.

  Svara
  1. Christian säger:

   Tack Mikael, fler företag är avgörande för att Sverige ska må bra på lång sikt, sen angående LAS tror jag att alla är medvetna om hur djupt rotad den tanken ändå är på många arbetsplatser, att det är anställningstiden som avgör tryggheten i tjänsten. Utöver detta finns ju tanken på individuella sparkonton också som innebär att man själv ska kunna spara ihop till en (del av en) trygghet på sikt, det kan kopplas till ”sparandelinjen” som Annie Lööf pratat om.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.