IPCC: Bra med konkurrens även mellan idéer

Det har väl inte undgått någon att det i en del av underlaget till FNs klimatrapport finns felaktigheter, och att det dessutom rör sig om spekulationer som man tagit för sanningar minskar onekligen trovärdigheten för denna del av underlaget. Från SRs text:

Trots att Hasnains påstående om att Himalayas glaciärer aldrig belagts i någon vetenskaplig publikation och först helt verkade glömmas bort, dök uppgiften sedan upp igen i en rapport från WWF 2005 , varifrån den sedan plockades upp av FNs klimatpanel, som alltså kom att ge den stor spridning i sin fjärde rapport som publicerades två år senare, 2007.

Himalayas glaciärer kommer alltså inte att försvinna alls så snabbt som signalerat från IPCC. En bra nyhet, och en påminnelse till alla oss som ropar efter konkurrens även på andra områden. Idékonkurrens och transparenta rön inom forskning är anständighetskrav, förstås.

Ur SvD blogg:

Det är också ett faktum att ingen av de experter som läste texten reagerade på årtalet 2035, konstaterar Chris Field, professor vid Stanforduniversitetet i USA, som tog över ansvaret för den här delen inom IPCC 2008.

– Från mitt sätt att se är det här ett område där vi har möjlighet att bli väsentligt bättre, säger han till AP.

Läs på Newsmill, DN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.