Juholt kan bli farlig för Alliansen

TORSDAG 10 MARS

Ikväll har Centerpartiet i Huddinge genomfört sitt årsmöte, och det gick jättebra och är för mig förstås det stora som har hänt den här dagen. Men det går ju inte heller att undvika att reflektera över den Socialdemokratiska valberedningens förslag om Håkan Juholt som ny partiordförande och Carin Jämtin som ny partisekreterare.

Och jag måste säga att Håkan inte alls behöver bli en felsatsning för (S). Jag har, liksom alla andra, följt processen med allt velande fram och tillbaka med suckar och stönar. Men jag har idag ändå svårt att reflektera riktigt på samma sätt som mina partikollegor Albin Ring Broman, Albin igenMagnus Andersson och Mikael Andersson. Niclas Carlsson är mer nyanserad med mitt sätt att se det.

Jag påstår inte att Juholt och jag står för samma politiska linjer, men killen verkar ju ha humor och det kommer man långt med i många sammanhang. Jag är idag inte alls övertygad om att Juholt är en felsatsning, en nödlösning eller en kompromiss. Inte enbart. Den som lever får se, men min känsla ikväll är att Socialdemokraterna har gjort ett val som kan vitalisera svensk politik på flera sätt, för visst behöver även Alliansregeringen en skarp opposition för att företräda svenska folket på bästa sätt.

Det är nu första gången som denna blogg citerar Göran Greider men hans ord fångar mycket av den känsla jag själv har:

Fredrik Reinfeldt kommer att möta en mycket hårdare motståndare i debatterna framöver. Jag tror att Reinfeldt kan få svårt att hantera denne jovialiske, men samtidigt snabbtänkte medelålders man. För han är snabb i tanken, han står stadigt mitt i en rörelse och just därför inser han antagligen att det är viktigt att mäta ut ett större avstånd till borgerligheten. Att han inte suttit med i regeringar är ett plus; han är inte belastad av långvarigt maktinnehav och i alla fall inte direkt ansvarig för två svåra valnederlag. Med honom kan rörelsen börja om.

Det blir något att bita i.

Andra bloggkommentarer: Peter Andersson, Tokmoderaten, Kent Persson, Mitt i steget, Röda Berget, Karl Henriksson, Kjellberg.

AB, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, Exp, Exp, AB, AB, DN.

2 svar på ”Juholt kan bli farlig för Alliansen

 1. Nils Dacke säger:

  Reinfeldt har absolut inget att oroa sig för. Jämfört med Fredrik är Håkan en intellektuell mygga vilket kommer att visa sig snart.

  Svara
  1. Christian säger:

   Ja Dacke jag kan i och för sig bara hoppas att du har rätt i att Alliansen klarar hantera detta väl.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.