"Kungsskrapan" – (C) vill sätta Huddinge på kartan

Uppdatering: Andra som bloggar om detta just nu: Magnus Andersson, Per Ankersjö, Richard Nordin.

———–

Idag presenterar Centerpartiet i Huddinge en vision för ett mer attraktivt Kungens Kurva, i form av bland annat en annons i tidningen Mitt i Huddinge. Stommen i förslaget, som även innefattar mer gröna ytor och kommunens första turistbyrå, är den så kallade ”Kungsskrapan” som föreslås i Kungens Kurvas nya centrum mellan Ikea och Heron City där en framtida spårvägsstation kommer att ligga.

Det är en naturlig plats att utnyttja för att sätta Huddinge och Södertörn på kartan och det kommer att skapa en helt annan känsla för alla förbiresande och inte minst för de cirka 20 miljoner människor som handlar vid Kungens Kurva varje år.

I vår vision för Kungens Kurva ingår ett miljövänligt resande i form av spårväg och den station som förhoppningsvis ska ligga just mellan Heron City och Ikea – där vi föreslår detta nya centrum för Kungens Kurva och ”Kungsskrapan”. Vi vill komplettera dagens handelsutbud med kontor, bostäder och kultur på ett sätt som skapar mötesplatser för människor oavsett om de kommer från jobbet, från affären eller från bion.

Centerpartiet i Huddinge har tidigare föreslagit ett antal punkter för ett mer attraktivt Kungens Kurva och på kommunens sida om den fördjupade översiktsplaneprocessen finns mer att läsa.

För mig och Centerpartiet är det här en del i att marknadsföra Huddinge och även indirekt förbättra förutsättningarna för företagande i kommunen. Läs gärna mer om detta på Huddingecenterns sida.

Jämför även dagens inlägg på SvD om förbifart Stockholm.

11 svar på ”"Kungsskrapan" – (C) vill sätta Huddinge på kartan

  1. tage griepnsatm säger:

    Bra initiativ, Centerpartiet med sin nya ledare Christian blir ett lyft för Huddinge kommun.

    Svara
  2. Lisa säger:

    Hej, postade den här kommentaren med ett antal frågor på fel blogg (Magnus Anderssons) så jag postar den en gång till här. Kanske du kan svara på frågorna?

    Ett par frågor angående bilden/affischen: På vilket sätt hör kultur, kontor och bostäder ihop med höga hus?

    Är ett högt hus en förutsättning för dessa typer av verksamheter eller tänker du att det höga huset ska fungera som vilket annat hus som helst?

    Angående sätta på kartan: Begreppet landmärke (som ju ingår i själva konceptet med platsmarknadsföring av det här slaget) kan mycket väl utvidgas till andra typer av byggnader eller t.o.m. skyltar. Se t.ex.Kevin Lynch forskning på området (http://en.wikipedia.org/wiki/Kevin_A._Lynch )

    Ang spara grönytor: Är det inte den planeringen och det byggandet som genomförts de senaste 60 åren med hus i park och stora grönområden mellan bostadsområdena?

    Den sista frågan jag har är om ni i Huddinge är för förbifarten? Isf undrar jag hur den kommer in i er stadsbyggnadspolitik?

    Svara
    1. Christian säger:

      Till Lisa som jag skrivit på Magnus och Pers bloggar innehåller samrådsförslaget bostäder och förtätning, urtidspark, spa mm mm. En stor vision där Kungsskrapan i Centerpartiets vision blir centrum och skänker den djärvhet, uppmärksamhet och den samlingspunkt som annars kommer saknas.

      Ang förbifarten är det för Huddinges del det viktigaste att det blir klará besked och det så snabbt som möjligt, eftersom det finns investeringar som står och stampar idag och som vi riskerar att förlora vid ytterligare betänketid, exempelvis om det blir en folkomröstning. Personligen tycker jag att vägnätet är eftersatt och att förbifarten ur det perspektivet behövs, och att summan pengar ska ses i ljuset av alla förlorade år då för lite har gjorts i Stockholm.

      Notera också att i visionen för Kungens Kurva ingår att binda samman området mycket mer med Värby gård och Skärholmen.

      Svara
  3. Anders Gardebring säger:

    Hej Christian! Kul med visioner.

    En skrapa vid Kungens kurva kan onekligen bidra till att göra området lite roligare.
    Men när jag tittar på bilden blir jag väldigt besviken.
    Inte på byggnaden, men på dess sammanhang.

    Varför står skrapan utkastad för sig själv på en enslig gräsmatta? Vad fyller gräsmattan för funktion?
    Nu förstår jag naturligtvis att det här inte handlar om ett färdigt förslag utan en vision, men det är viktigt att väldigt tidigt förstå hur städer fungerar och vad en byggnads placering och förhållande till resten av staden innebär.

    En byggnad utkastad på en gräsmatta blir en isolerad och enslig enklav. Det kan se trevligt ut ett par månader på sommaren i strålande solsken men blir inte fullt lika roligt en kall novemberkväll.
    Låt istället nya byggnader bli en del av en stadsstruktur. För det är framförallt det som Huddinge saknar, en stad att relatera till. En tät blandstad där människor kan mötas, arbeta, bo, handla och gå på bio eller teater.
    Låt en ny skyskrapa bli en del av flera i en tät stadsstruktur istället för att låta den ligga isolerad och ensligt för sig själv.

    Svara
    1. Christian säger:

      Tack för kommentaren. kungsskrapan ska ses i sitt sammanhang (http://www.huddinge.se/Bygga-och-bo/Planering-och-byggande/Oversiktsplan/Kungens-kurva-Skarholmen/) och detta är första visionsbilden, imorgon ska vi få med en close-up på själva närmiljön. Där kommer synas att det inte alls är tänkt en stor gräsmatta utan som en mötesplats i anslutning till det kulturella innehåll vi vill se i foten till Kungsskrapan (konsthall exv). Man skulle också kunna tänka sig bibliote4k eller musik där tycker jag.

      Grundtänket är Kungsskrapan som områdets centrum, där en park är ett inslag med en vattenspegel också t ex menframför allt en mötesplats för människor. Turistbyrån har varit ett spår men vi är förstås öppna för andra idéer också. Men grunden alltså mötesplats för människor på väg att handla, från Heron City eller från spårvägen.

      Svara
  4. Stina Berge säger:

    Spektakulärt var ordet!

    Hejja Christian och Huddinge Centern! Det är härligt med friska ideer och det här är ju dessutom kul arkitektur med mycket tankar och visioner bakom!

    Svara
  5. Nils Lindholm säger:

    Prata med ’gammgubbarna’ på bygg.
    Huddinge kommun är ett lerstråk ner till Vårby Gård.
    Huddinges ’kvarvarande del’ av Skärholmen har jag för mej klassades för industri o låg bebyggelse pga. detta lerstråk.
    Kolla varför vägen byggdes om runt Tingshshuset o varför fanns ett gupp framför Tingshuset på den då varande genomfartsvägen.
    Huddinge Centrum om jag inte ligger fel sjönk som värst fyra trappsteg runt 80-talet.
    Sen gick pålningen (uppåt 90-meter) av, lerorna satte sig av dränering o vattenavledningen genom asfalteringen, då sjönk byggnaderna ner i marken.
    Och en omfattande pålning, förstärkning och omtänk måste ske.

    Svara
    1. Christian säger:

      @Nils: det stämmer såvitt jag vet att det är mycket lera och delvis sank mark inte minst närmast E4, så där måste en hel del förarbeten förmodligen göras för att bygga, oavsett om det är Kungsskrapan eller samrådsförslagets föreslagna lägre hus. I det här skedet låter vi oss dock inte stoppas av detta faktum utan vill beskriva en vision för området som tar Kungens Kurva och Huddinge framåt på ett offensivt sätt samtidigt som det passar in i den tätare staden som planeras. Diskussionen framöver får visa vad som kan göras, och ditt påpekande är en viktig sak att titta på.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.