Länspolismästaren svarar DN om närpolisen

DN har den senaste veckan skrivit flera intressanta och viktiga artiklar om polisens lokala närvaro – eller frånvaro om man så vill. Det började med en granskande artikel som följdes upp av en artikel om stängda poliskontor, därefter en artikel efter intervjun med länspolismästare Mats Löfving.

Dagens Nyheter summerar problematiken så här:

Och det är här ett av polisens stora problem ligger. Vi har en justitieminister och en regering som i sitt regleringsbrev uppdragit åt polisen att, i stort sett, prioritera allt – och därmed intet. Vi har en Rikspolisstyrelse och länspolismästare som stämmer in i samma kör.

Därför har vi en närpolis som inte vet om de ska besöka 6-åringarna i skolan, skapa kontakt med ungdomarna i centrum, bemanna närpolisstationerna, svara i telefon eller utreda och lagföra brott i området. Och under tiden som de funderar över det så blir de runtflyttade som schackpjäser för att fylla hål i andra polisverksamheter.

Jag har själv skrivit en hel del om hur viktig polisens lokala förankring är, senast i Svenska Dagbladet. För min del kommer jag fortsätta jobba politiskt i denna riktning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.