Mycket synpunkter om smuggelspriten

MÅNDAG 26 NOV

Som bloggläsarna vet skrev jag i söndags en artikel på SvD Brännpunkt om smuggelspriten, något som väckt en hel del kommentarer. Det är kul med alla kontakter från läsare från olika håll från landet, så här kommer några av dem.

  • Flera har lyft fram de höga alkoholpriserna i Sverige som en anledning till importen, och jag är benägen att hålla med eftersom det idag är en välorganiserad svart marknad med våra unga som förlorare. Det betyder inte att en sänkning av priset är den enda lösningen, men det kunde samtidigt stärka Systembolagets ställning och samtidigt styra försäljningen till en kontrollerad plats.
  • Centerpartiets ungdomsförbund i Halland föreslår en sänkt åldersgräns till 18 år, vilket onekligen skulle ge oss en konsekvent myndighetsålder förvisso. Stina Wernersson och Algot Thorin har skrivit en artikel om detta i Hallands Nyheter.
  • Några har också skrivit eller på annat sätt hört av sig och berättat hur alkohol säljs på svartklubbar där vi förvisso inte alls har någon kontroll av hur det sker. Det är väl bättre då att sälja via Systembolaget, menar de. Och samtidigt gör de en parallell till pubar som i alla fall är en på något sätt kontrollerad miljö, jämfört med svartklubbarna.

Ja det var några av de synpunkter som kommit in, jag är glad över diskussionen som sådan och tycker att vi ska kunna prata om smuggelspriten utan skygglappar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.