Privat arbetsförmedlare? Ja tack.

Även om en ny studie inte ger några entydiga besked om att jobbresultaten blir bättre med privata arbetsgivare så finns det mycket positivt att lyfta fram.

Att utlandsfödda lyckades hitta jobb snabbare via en privat förmedlare förvånar mig – tyvärr – föga efter att ha tagit del av verklighetsbilder av hur dessa ibland blir bemötta på Arbetsförmedlingen. Frågor som ”Är du verkligen säker på att du inte uppbär någon ersättning?” eller ”Varför har du inga papper från Migrationsverket med dig?” kan upprepas flera gånger och undanröja varje tvivel på att det skulle vara fråga om en opartisk bedömning som görs av en professionell arbetsförmedlare vars målsättning är att hjälpa människor framåt.

Dessutom var de facto arbetssökarna som gick till de privata alternativen mer nöjda – en kvalitetsindikator som brukar användas flitigt i Sverige när det gäller den offentliga sektorn.

Konkurrens även på det här området skulle på sikt förmodligen göra att vi slipper onödig byråkrati, långa väntetider och kanske också en del diskriminerande bemötande. Så … ja tack!

1 svar på ”Privat arbetsförmedlare? Ja tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.