Ranking New York #4 – Polisen

MÅNDAG 17 OKT

Det är klart att Polisen kommer högt i denna ranking, de har ju lyckats sänka brottsligheten i New York från 90-talets skyhöga nivåer. De har också rönt mycket uppmärksamhet för detta, och det var en av anledningarna till att studieresan gick till just New York. Inte minst har verktyget CompStat lett till att New York-polisen noga följer upp och rättar sig efter brottslighetens utveckling lokalt. Se t ex här för 20th precinct.

Så här skriver Tryggare Sverige på sin egen hemsida:

Ett återkommande begrepp som många använder sig av i sina försök att förklara den minskade brottsligheten och ökade tryggheten är ”accountability” (ansvarsutkrävande). En stor del av framgångsarbetet inom NYPD handlar om ansvarskrävande och ansvarstagande där det införts ett nytt ledningssystem som möjliggör bättre uppföljning av fattade beslut, eller som First Deputy Commissioner Pineiro säger: går det inte att mäta så går det inte att jobba med.

Poliserna själva lyfter just fram  CompStat och de fokuserade arbetsprocesserna som infördes på 1990-talet av polismästare William Bratton. Det innebär i korthet att man som police officer är lokalt ansvarig för brottsstatistiken i sitt område – ett arbetssätt som en del menar är alltför krävande, men som uppenbarligen har bidragit till att minska brottsligheten. Inte som enda åtgärd, knappast, men som ett viktigt styrinstrument eftersom CompStat innebär mycket regelbundna uppföljningar av statistiken och utifrån detta konstant möjlighet till ändrade prioriteringar.

Polisen som signalerar värderingar? Ja en märkbar sak när jag under min tid i New York pratar med invånare i Brooklyn eller Newark så vet de mycket väl vem Bratton och framför allt vem borgmästaren Giuliani var. De är kända för att ha implementerat en nolltolerans mot vardagsbrott såsom nedskräpning och klotter, och det finns fortfarande i invånarnas minne.

Polisen i New York har naturligtvis fått hjälp av såväl centrala myndighetsresurser som av andra, t ex privata, aktörer för att komma till rätta med brottsligheten. Det som vi vet säkert är att CompStat innebar en stor förändring i polisens arbetssätt och att det under perioden därefter blev en minskande kriminalitet i New York. Det är gott nog.

Andra som bloggar om New York-resan: Folkpartiet i Huddinge.

2 svar på ”Ranking New York #4 – Polisen

  1. Jan Sjunnesson säger:

    Intressant läsning ! Huddinge kan nog ta efter om vi hittar en svensk anpassning av NY ideerna. De köpcentrum som finns bör kunna användas som en utgångspunkt, där samlas alla. Busar och beskedliga, hjälpsamma och likgiltiga.

    Janne Sj
    Skogås

    Svara
    1. Christian säger:

      Tack Jan, jag är övertygad om att vi kan skapa egna samverkansmodeller. Men det gäller att samverka på riktigt, och inte bara prata om det. Eftersom vi saknar lagstiftningen som gäller i USA (och en del andra länder) i det här fallet, gäller frivillighet och att motivera t ex fastighetsägare. Det finns en sån process på gång i Vårby gård där jag har varit delaktig under hela året, och som jag hoppas kunna berätta mer om här på bloggen. Det är ett exempel på konkret samverkan mellan kommun och flera fastighetsägare – med stor potential.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.