(SD) visar varför de inte behövs

TORSDAG 24 FEB

Jag påstår inte att Sverigedemokraterna (SD) inte behövs, utan det låter jag väljarna avgöra. Men när de så tydligt ibland visar att de agerar i riksdagen som om det vore ett spel, då tycker jag att alla, inklusive deras väljare, bör vara besvikna. I senaste numret av Riksdag och Departement (nr 6 sid 7) svarar Jonas Åkerlund, SDs ledamot i Konstitutionsutskottet, på frågan varför SD röstar med oppositionen i frågan om att se över kommunala beslutsprocesser och att regeringen får ett uppdrag kring detta: ”Vi ville markera att regeringen behöver stöd för att få igenom sin politik”. Om detta är Åkerlunds argument för hur han röstar i utskottet så får vi väl ställa in oss på fler hink-och-spade-resonemang framöver. Istället för sakliga argument som förklarar hans ställningstagande.

6 svar på ”(SD) visar varför de inte behövs

 1. Patrik, Ängelholm säger:

  Sverigedemokraterna för sin politik efter vad de lovat sina väljare. Vid de tillfällen detta även kan ge en markering mot alliansregeringen, så är det precis som Jonas Åkerlund säger, bra. Nyligen presenterades en undersökning som visade att SD bara vid ett fåtal tillfällen hittills gått samman med de rödgröna.

  Hade Sverigedemokraterna satt markeringar mot alliansregeringen i första rummet, så hade alliansregeringen inte kunnat regera Sverige överhuvudtaget. Det finns de som menar att SD borde agera just så, för att straffa alliansregeringen och ge dem 2 alternativ: samarbete eller kaos.

  Alliansen regerar vidare på Sverigedemokraternas villkor. Vad alliansen borde tänka på är att det i längden är dumt att bita den hand som föder.

  Svara
  1. Christian säger:

   Patrik: för egen del tycker jag att man i utskotten bör bedriva politik och argumentera för sin ståndpunkt, det är liksom det som den representativa demokratin bygger på. Att ”markera” att man finns till är på en något annorlunda nivå, även om jag kan tänka mig att man kanske vill göra det som nytt parti.

   Svara
 2. Patrik, Ängelholm säger:

  Jag letade upp hela uttalandet. Den fördom jag hade gentemot dig, d.v.s. att du rycker saker ur sitt sammanhang, visade sig stämma. Åkerlund börjar med att motivera beslutet som del av SD’s politik, och påpekar sedan att det därmed även blir en nyttig markering gentemot alliansen.

  http://www.rod.se/r%C3%A4ttsv%C3%A4sen/alliansen-st%C3%A5r-inf%C3%B6r-ett-nytt-riksdagsnederlag

  Alliansen misslyckas gång på gång med att få igenom sin politik. Ett misstroendevotum borde komma närmre för varje gång det händer. Lär er samarbeta och förhandla fram en majoritet så att ni klarar att styra Sverige, annars sluta låtsas att ni kan och avgå.

  Svara
  1. Christian säger:

   Patrik: Ett citat är ju alltid tagit ur ett sammanhang och budskapet från SD här är ju tydligt: i frågor som ligger i linje med deras politik eller i andra frågor som de inte har något emot, så att säga, vill de gärna fälla regeringen. SD kommer dock att få ta ansvar också för sitt agerande, lika väl som regeringen.

   Svara
 3. Birgitta säger:

  Hink-och-spade-resonemang?? Du menar som när Det röda blocket röstade mot sitt egna förslag för att inte riskera att få majoritet med SD:s hjälp ??

  Svara
  1. Christian säger:

   Birgitta: Väljarna ska tas på allvar, det är det jag menar. Och då bör varje parti ta sitt demokratiska ansvar att försöka genomdriva sin POLITIK och inte ägna sig åt slängar av denna typ. Att rösta emot sina egna förslag är ju lika orimligt i grunden.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.