Ställ höga krav på maten, 9 av 10 håller med i Stockholms län

Har vi råd med god och näringsrik mat på våra skolor och äldreboenden?’

JA är det tydliga svaret från medborgarna i en opinionsundersökning som Centerpartiet i Stockholms län låtit genomföra tillsammans med Novus Opinion. 9 av 10 eller 87 % svarade att det är ett viktigt politiskt krav att ”i kommunen ställa höga krav på mat som serveras inom skola och äldreomsorg”.

Samtidigt var det 64 % som instämde i att ”bra och närproducerad mat” är en viktig samhällsfråga. Detta är mycket och bekräftar bilden av att medborgarna i Stockholms län, liksom Centerpartiet, tycker det spelar stor roll vad vi stoppar i oss. Samtidigt är det en fingervisning om att det allra viktigaste är BRA mat, inte nödvändigtvis närproducerad (men att detta säkert många gånger är ett extra plus).

Då skulle jag vilja tillägga att klimatsmart mat och ekologisk mat troligen också står högt på mångas önskelista. Och även om det inte är alla som tycker att tillsatserna måste minska tror jag de flesta av oss intuitivt inser att det är bättre ju kortare listan på ingredienser är. På samma sätt som jag tror att de flesta gärna skulle vilja se information om innehåll tror jag också att många fortfarande vill se en ursprungsmärkning.

Det kan vara på sin plats att göra lite reklam för Skolmatsgastro:

där vinnaren kommer utses i samband med matmässan Gastro Nord 20 april.

Finallagen är nu utsedda, de har presenterat sina recept och visst är det kul att skolor både från Huddinge och Österåker är med?

2 svar på ”Ställ höga krav på maten, 9 av 10 håller med i Stockholms län

 1. Markus "LAKE" Berglund säger:

  Jaha, ”87 % tycker att “kommunen ska ställa höga krav på mat som serveras inom skola och äldreomsorg”?

  Var alternativen ”ja” och ”nej”? Inte vidare svårt val. Mer intressant nyhet hade väl varit att ta reda på vad de sista 13%:en tyckte?

  🙂

  Svara
  1. Christian säger:

   Formuläret var utformat så att man fick markera för respektive samhällsfråga och politiskt krav som man ansåg vara viktigt. Det finns alltid mer att undersöka naturligtvis, men med tanke på hur lite pengar en del kommuner investerar i maten är detta ändå intressant tycker jag. De sista 13 % valde att istället markera andra val, och det intressanta är ju bland annat att jämföra med andra frågeställningar.

   Vi kan t ex jämföra det med 81 % stöd för att utveckla energieffektiva och miljövänliga bilar”, 53 % stöd för ”skydd för integritet och rättigheter på Internet” eller 30 % stöd för ”slopade turordningsregler för en mer flexibel arbetsmarknad”.

   Bättre och godare mat i kommunen är alltså en fråga som står relativt sett högt på dagordningen hos de allra flesta i Stockholms län.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.