Tahuantinsuyo, guldets rike?

SÖNDAG 30 OKT

”Inkaguldet” heter en utställning med unika guldföremål mm som just nu visas i Bergrummet på Skeppsholmen. Föremålen kommer från en rad olika museer i Peru och jag tog chansen igår när den första guidade visningen ägde rum.

Bilderna är lånade från nämnda sida.

De tunna guldföremålen är till största delen från tiden före Inkaimperiet dvs från kulturer som föregick själva Inkastyret. Anledningen till detta är att spanjorerna tog med sig i stort sett allt guld hem, efter att ha smält ner det. Egentligen var silvret – ”månens tårar” – nog så viktigt för de tidiga peruanerna som guldet – ”solens svett”.

Även om myten om ”el dorado”  har sitt historiska berättigande kan man nog säga att det är människor som har invandrat till Peru som har fäst så stor uppmärksamhet vid guldet. För Inkariket – Tahuantinsuyo – var guldet viktigt men av andra skäl än ekonomiska. Inkafolkets hantverkare skapade föremålen så att de skulle vara lätta att bära, dvs med tunna skikt av de ädla metallerna. Guldet var ett bruksföremål som eliten använde, och som visade på deras relation till solen.

Från utställningens hemsida:

I en så komplex miljö med återkommande klimatkatastrofer var behovet av rituella ceremonier för att blidka gudarna stort och nödvändigt. Flertalet av de föremål som visas i utställningen är grav- och offerfynd och de understryker betydelsen av guldets symboliska kraft för de rituella uttrycken. För inka var guldet också tätt förbundet med solguden Inti och härskaren sågs som en levande inkarnation av solen.

Denna bägare kan ha använts i rituella sammanhang av t ex en schaman, och i botten finns ett föremål inkapslat så att ljud kan skapas samtidigt som man dricker t ex majsdrycken chicha ur den. En schaman har till uppgift att tolka och guida och detta bör göras samtidigt som han skapar musik.

Utställningens föremål kommer väl till sin rätt i de nakna bergrummen, och jag blev positivt överraskad av den ljudanläggning som museet använder och som gör att varje besökare lyssnar på guiden genom egna hörlurar. Enrico från Världskulturmuseet i Göteborg gav som guide liv till utställningen genom att berätta om föremålens funktion för inkafolket, och även om de stora dragen i Inkarikets historia.

Läs också: SvD, SvD, DN.

Nedan ett filmklipp från TV4:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.