Typiskt lättviktigt från SD

ONSDAG 26 JAN

Det är fortsatt intressant vilken roll som media ger Sverigedemokraterna (SD); nu senast med dagens debatt om extremism i riksdagen. Inte en enda fråga, såvitt jag kan se, om vilka förslag som SD har för att komma tillrätta med de problem som diskuteras. Det är en sak att skuldbelägga en hel grupp människor för landets problem, en annan sak att presentera konstruktiva lösningar på samma problem.

Missa inte Albins resonemang om hur svenska journalister inte ställer de mest intressanta frågorna till SD. Läs även Abir.

12 svar på ”Typiskt lättviktigt från SD

  1. bloggare på icedaniel.se säger:

    Klart att SD inte kunde med förslag hur man kommer till rätta med det problemet. Men har centern något förslag ??? Vad jag har hört från alliansen är att man ska bekämpa exsteminsm med att minska fattigdom och utanförskap i Sverige. Men det går ju i rakt motsatt riktning i Sverige. Vi har idag större klasskillnader i vårt land än vad i har haft på länge. Jag blir inte kloka på er i alliansen.

    Svara
    1. Christian säger:

      Här i Stockholms län finns en hel del att göra för att öka sammanhållningen mellan olika delar av kommuner eller varför inte delar av hela regionen. Då behöver vi ha olika typer av boenden i en och samma kommundel, vi behöver ha möjligheter att försörja sig på fler platser och vi behöver bli bättre på att se människors möjligheter istället för problem. Om vi ska komma tillrätta med segregation tror jag att en förändrad attityd är viktigt. Öppenhet och tolerans förstås men också tydliga regler för vad som är rätt och fel. Detta tror jag att Alliansens politik är ett svar på, inte minst när det gäller ökat företagande i tjänstesektorn som kan skapa fler nya jobb. Regeringen vill t ex göra det extra lönsamt att driva företag i de områden som har högst arbetslöshet, men den idén har inte blivit verklighet ännu.

      Allt är dock inte bra. Kompetenssatsningar på lärare och annat personal behövs, se t ex inom SFI och Vuxenutbildningen där det är en jätteinsats som ska göras med nya svenskar – då behöver vi ha riktigt bra lärare. Se t ex programmet i teve ”9A”! Bostadsbristen tycker jag själv inte att Alliansregeringen har gjort tillräckligt för att komma tillrätta med så där är jag själv inte nöjd. Sen, om jag återkommer till skillnaden i olika bostadsområden, så behövs nog ökad kunskap om skillnaderna i varje område. Kanske vi skulle försöka bryta en del förutfattade meningar om vissa områden genom att se till att ungdomar ser verkligheten som den är på andra håll. Glöm sen inte bort den stora satsning på skolan som Alliansregeringen har gjort och gör för att städa upp i den skola som lämnade så många elever utanför. Jag vill ha en skola som passar såväl för en blivande kemist som för en blivande målare, och fram för mer fokus på affärsmöjligheter och ungdomars chanser att starta egna företag. Huddinge kommun har t ex jobbat mycket med Ung Företagsamhet.

      Svara
  2. bloggare på icedaniel.se säger:

    Tack för svaret ! Det låter bra och du verkar ha en del kloka idee´r. Men vad som behövs är att höja lärarnas staus och den övriga personalen i skolan. Att studera till lärare eller något annat yrke inom offentlig sektor som kräver akademiskexamen är knappt lönsamt. Satsa t ex på att ta ett lastbilskort ca 1 månadsutbildning och du kan förmodligen kvittera ut samma lön som 1-7 lärare. Detta har lett till att intagningarna till lärarutbildning sänkts ganska rejlät. På Högskolan Väst vet jag att det i år räckte med grundläggande behörighet från gymnasiet för att komma in på lärarutbildningen. Man funderar på hur lärarkårens status kommer se ut i framtiden !

    Svara
    1. Christian säger:

      Icedaniel: ja det är bara att hålla med och Alliansregeringen har med rektorslyftet satt fokus även på rektorers ledarskap ute i skolorna, något otroligt viktigt för att hålla ordning och kvalitet i en skola. Sen om det inte finns en s k utbildningspremie för lärare då får vi lärare därefter, jag håller med om det. Jag skulle själv vilja satsa på kompetensutveckling för nuvarande lärare också.

      Svara
  3. Kenta säger:

    Christian skriver:
    ———————–
    ”Då behöver vi ha olika typer av boenden i en och samma kommundel” Haha. Jadu, Jag har bott i Grimsta och där har man blandat Stockholmsbostäder med nybyggda bostadsrätter. Fint i teorin men i realiteten har det bara ökat klyftorna och motsättningarna. Det enda kontakt vi hade med dem som bodde i Sthlm bostäder var när deras ungar repade våra bilar…..

    Jag har nu flyttat därifrån nu då störningarna var för stora med polisaktioner och blåljus på cykelbanan nedanför sovrumsfönstret. Har man ett jobb vill man ju gärna sköta det. Grimstaskogen med sina fina motionsspår fungerade bara i teorin då olika halvfigurer inte bara rastade sina pittbull-terrier på avsedd plats utan såg hela fritidsområdet som en enda stor rastgård. Har man mött ett par av de där j-vla hundarna i elljusspåret ett par gånger så går man hellre upp ett par kilo än att man får hälsenorna avslitna, tro mig….

    Svara
    1. Christian säger:

      Kenta: så vad föreslår du istället? Känner inte till Grimstafallet men jag tror också att samverkan mellan olika fastighetsägare är en annan mycket viktig pusselbit. Det går inte att bara bygga olika bostadstyper och tro att allt därmed löser sig självt. Alla fastighetsägare i ett område har ansvar för tryggheten i området.

      Svara
  4. Utrikeskorren säger:

    Jag sitter här och lurar på om jag ska välja ”bla, bla, bla” eller ”ZZZZZZZZZZ” som svar på din kommentar.

    Du talar så vackert om att minska segregationen. Här har du ett enkelt förslag som är snabbt genomförbart: du och dina gelikar tar och flyttar till Rinkeby.

    Ni politruker är väldigt snabba på att tala om att ni ska gå före opinionen när ni tar beslut som går emot folkviljan. Här har du ett utmärkt tillfälle att gå före. Flytta! Visa att du är beredd att försätta dig och din familj i samma situation som du inte tvekar att försätta tusentals andra i.

    Svara
    1. Christian säger:

      Utrikeskorren: Jag har under flera år bott i miljonprogramsområde i Stockholms län och har flera års erfarenhet av att bo och arbeta i områden i t ex Guatemala med mycket stora behov av utveckling. Jag skulle säkert kunna lära mig mycket i Rinkeby men nu har jag Huddingebornas förtroende att jobba med integrationsfrågor i Huddinge kommun så jag tänker tills vidare bo kvar där jag bor – i Skogås. Kom för övrigt gärna med argument i sak eller förslag, det är mer intressant.

      Svara
  5. Sandra säger:

    Det är sällan SD har några konkreta lösningar på det de anser är Sveriges problem. Jo, en, stänga våra gränser så har vi löst det!
    Sen tycker jag att det är oroande att så få var på sina riksdagsplatser under debatten. Dvs, vem ska ställa dessa frågor om våra förtroendevalda inte ens ser vikten av en debatt och bemöter de en gång för alla. Jag kan bara hänvisa till BBC:s Hard Talk intervjun med Åkesson.

    Svara
    1. Christian säger:

      Sandra: jag håller helt med dig, och om jag vore riksdagsman och det var en sådan debatt skulle jag tycka det var självklart att delta, inte bara sitta nån annanstans och lyssna.

      Svara
  6. Utrikeskorren säger:

    > Jag har under flera år bott i miljonprogramsområde i Stockholms län
    Nu var det frågan om Rinkeby.

    > nu har jag Huddingebornas förtroende att jobba med integrationsfrågor i Huddinge kommun så jag tänker tills vidare bo kvar där jag bor – i Skogås

    Värdelös invändning. Om du tror på en sak så ska inte en sådan sak stå i vägen.

    Här har du några konkreta förslag.
    Det snackas runt men levereras tunt vad gäller skolan.
    Det snackas om kompetenslyft hos lärare och nya betygssystem och elevstress och och och. Men till slut handlar det om en enda sak, elevens egen insats.
    Gör som i Finland, klarar en elev inte kunskapskraven i en årskurs får vederbörande vackert gå om. Därmed slipper man maratoninsatser efter 9:an alt. gymnasiet.
    En enkel åtgärd som dessutom sparar pengar.

    Vad gäller SFI så har jag förstått att det är ganska populärt att sitta av år efter år utan att bli klar. Är man inte färdig inom utsatt tid så ska bidraget minskas, det kan gott betraktas som arbetsvägran. Det ska inte utgå någon bonus bara för att man blir klar med det man ska.
    En enkel åtgärd som dessutom sparar pengar.

    Listan över rena självklarheter kan göras lång. Men de genomförs inte för de är politiskt obekväma. Det snackas mycket om att det ska ställas krav men ingen politruk vågar ta steget.

    Svara
    1. Christian säger:

      Ja du utrikeskorren, du fick i alla fall några förslag och det är mer än vad SD lyckades med i riksdagsdebatten. Att ställa krav utifrån klara regler är verkligen bra, där håller jag med dig. Vi måste också effektivisera våra kommunförvaltningar på vissa håll tror jag så att människor, som t ex studerar SFI, verkligen får hjälp. Du kan inte ställa en massa krav och samtidigt erbjuda lärarkompetens som inte håller måttet.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.