Kommunalrådet som bor i hyresrätt

TISDAG 25 JAN

Idag har jag träffat SVT ABC som i sin sändning 19.15 ikväll följer upp Hyresgästföreningens undersökning om hur kommunalråden i Stockholms län bor. Det är deras tidning Hem & Hyra som har ställt frågor om vilken boendeform man som kommunalråd har, och de tyckte det var särskilt intressant att jag som nytt kommunalråd bor i hyresrätt. Det är tydligen bara 9 av 77 kommunalråd som bor i hyresrätt, varav min kollega Per Ankersjö i Stockholm är en.

I och med den reformering som nu görs av hyressättningen och allmännyttans roll hoppas vi i Centerpartiet att byggandet av hyresrätter ökar. Jag är också glad att vi kommer att bygga hyresrätter i Huddinge kommun framöver men skulle samtidigt gärna vilja se fler åtgärder på nationell nivå för att öka byggandet, gärna hyresrätter, exempelvis med en halverad byggmoms. Varför hårdbeskatta det som vi behöver allra mest?

Hyresgästföreningen hade en i huvudsak sociologisk ingång på frågan om hur politiker bor. Jag anser själv inte att boendeformen i sig har en väldigt stor påverkan på mig som politiker men jag tror däremot att det spelar en roll för alla människor vilka sammanhang och i vilken lokal miljö man umgås dagligdags. Det handlar om vilka barn som mitt barn leker med, vilka personer jag träffar i kvarteret och vilka som jag möter i centrum. Dessa intryck blir en del av vår verklighetsbild och spelar en roll också för en politiker naturligtvis, och då är det en fördel om denna verklighetsbild är förankrad i olika människors berättelser och erfarenheter.

Det finns en trygghet och en frihet i att hyra sin bostad som jag tycker är värdefull. Dessutom behöver vi i Huddinge jobba för en ökad sammanhållning inom våra olika kommundelar. Det finns t ex i princip inga äganderätter (ca 4 %, 2009 års siffror) i Vårby och inga hyresrätter (ca 3 %) i Segeltorp, som på så sätt är våra mest segregerade kommundelar i Huddinge. Samtidigt lider Vårby av brist på större lägenheter (115 på minst 5 rum och kök) medan det är relativt svårt att hitta mindre lägenheter i Segeltorp (162 ettor).

Avslutningsvis därför så vill jag fortsätta jobba för en mångfald av boendealternativ, vilket också för en kommunpolitiker kräver att våga lyfta blicken och planera strategiskt på lång sikt. Sett till hela kommunen har vi idag cirka 35 % hyresrätter, 40 % äganderätter och 25 % bostadsrätter vilket kan låta som en någorlunda rimlig fördelning, men som sagt inom kommunen finns på sina håll ett alldeles för ensidigt bostadsutbud.

2 svar på ”Kommunalrådet som bor i hyresrätt

  1. Emil säger:

    Klokt inlägg på många sätt. Tyvärr minskar antalet hyresrätter för varje år i Huddinge pga Moderatermas utförsäljningar och ombildningar. Det måste byggas nya hyresrätter för att inte fördelningen ska bli ogynnsam för sådana som du – som vill kunna få en hyresrätt.

    Svara
    1. Christian säger:

      Tack Emil, det behövs hyresrätter och därom tror jag att vi alla är överens, problemet är ju att det har varit dyrt att bygga dem. Där tycker inte jag att Alliansregeringen ännu har försökt med alla medel underlätta detta och jag hoppas det kommer mer. I kommunen kommer Centerpartiet att medverka till att fler hyresrätter byggs, superviktigt, men också att sammanhållningen stärks genom att andra boendeformer kommer till där det nästan bara finns hyresrätter.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.