Varannan utförsäkrad är nu i jobb!

Idag skriver DN om något som är glädjande men som typiskt nog får mycket liten uppmärksamhet, nämligen en utredning från Försäkringskassan som visar att många som har haft sjukpenning eller sjukförsäkring faktiskt har kommit i jobb. Det borde sannerligen vara något att rapportera om och kommentera, särskilt som studien handlar enbart om de 2 000 personer som inte anmälde sig till Arbetsförmedlingen när de enligt rehabiliteringskedjan skulle prövas mot arbetsmarknaden.

60 % av de som hade blivit av med förlängd sjukpenning hade fått anställning, ytterligare 6 % inkomst från eget företag. Endast två (!) procent av dem uppger nu att deras inkomst är socialbidrag. Om detta borde fler berätta…

3 svar på ”Varannan utförsäkrad är nu i jobb!

 1. ralf säger:

  Snarare är det väll mindre förvånande att just dom som inte anmälde sig till arbetsförmedlingen klarar sig bättre.. Kanske jobbade man redan 75% och valde att då skita i arbetsförmedlingen och klara sig på det man kunde jobba.

  Dessutom säger ju samma rapport att 6% av dom med sjukpenning och 9% av dom med sjukersättning nu inte har någon inkomst alls från nått ställe, vilket ju måste betyda att dom blir försörjda av sambo/make/maka.

  Som vanligt med rapporter och statistik kan man läsa vad man vill i dom, du valde att tolka det på det sätt som är mest positiv ur blå politiks synfält, utan att visa den andra sidan. Och du kan inte dra slutsatser om dom andra 15000 från dom 2000 som valde att avstå från att bli omförsäkrade…

  Svara
  1. Christian säger:

   Tack för din synpunkt och det kan ligga mycket i det du säger, men med tanke på hur mycket kritik regeringen fick för rehabiliteringskedjan i höstas är det ändå lite märkligt, tycker jag, att detta inte väcker mer diskussion nu. Och visst är det osäkert med bara en studie från FK, men just därför borde vi ju kunna diskutera detta mer. Tycker du själv till exempel att rehabiliteringskedjan gjort det tydligare och bättre för fler att komma tillbaka till arbete eller inte?

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.