Varning för skilda åsikter!

ONSDAG 9 JAN

Upprördheten kring förslaget till Centerpartiets idéprogram visar en stor ovana bland många svenskar att debattera idéer. Jag kan inte komma till någon annan slutsats, eftersom såväl media som bloggare verkar oförmögna att hantera det faktum att en arbetsgrupp har lämnat ett förslag som sedan offentligt ska diskuteras.

Är det otäckt månne att inte veta vad slutresultatet blir?

Är det ”upproret” internt som ogillas?

Jag har bott i ett antal olika länder och har ofta uppskattat den öppna idédebatt som man kan finna på ledar- eller debattsidor. Bara för att sedan konstatera att samma sak inte gäller i mitt eget land. Det är trist, riktigt trist. Svensk media har de senaste dagarna skrivit såväl krigs- som apokalypsrubriker kring Centerpartiet och det står inte alls i relation till vad som händer.

Det må ha att göra med vår historia fri från väpnade konflikter, konsensusideologi eller nåt annat. Men nånting är det.

Centerpartiet har nu en gång valt att ha den förmodligen mest öppna partiprogramsprocessen i historien. Det är jag stolt över. Det innebär att vem som helst har rätt att delta i debatten som finns om förslagen. Det är något i grunden väldigt positivt, men det verkar som att vi svenskar har väldigt svårt att acceptera, och än mindre uppskatta, en öppen och fri debatt.

Lena Melin skriver vad jag känner just nu: Centerprogrammet skulle kunnat vara det roligaste som hänt svensk politik på mycket länge. Det innehåller nämligen något det ofta råder brist på – idéer. Att den självklara reaktionen blir usch och fy är så förutsägbart att man nästan vissnar.

Så låt oss istället avvakta med att döma ut ”motståndarnas” argument som värdelösa och istället a) uppskatta att vi i Sverige kan ha en fri debatt b) försöka vrida och vända på saken, och c) göra en rejäl ansats för att själv ta ställning. En övning i civilkurage på sitt sätt.

Om du till skillnad från en del andra dock vill ta del av debatten länkar jag gärna till centerpartister som Mikael Andersson, Hanna Wagenius, Anna-Karin Hatt, Robert Petersson, Staffan Danielsson, Johan Hedin, Helen Törnqvist, Kerstin Lundgren, Per Ankersjö, Ola Johansson, Mattias Larsson. OBS! OBS! OBS! Dessa centerpartister tycker inte helt lika – varning för skilda åsikter!

Att till exempel Folkpartiet, som säger sig vara ett liberalt parti, inte har en så öppen idéprogramsprocess som Centerpartiet, det må vara hänt. De har en partiprogramsblogg som inte ens verkar ha kommit igång ännu.

Jag har tidigare sagt att jag kommer återkomma med mina egna tankar om idéprogrammet, och det tänker jag göra inom kort. Jag delar inte alls alla förslag och det är jag långt från ensam att göra. Men hur roligt vore det om alla tyckte lika?

Media: Aftonbladet, Expressen, Aftonbladet igen, DN, DN igen, DN igen, SvD, Aftonbladet igen, GP, DN igen, DN igen, SvD igen, SvD igen, Expressen igen, AB igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.