Annie Lööfs idé om förnyelse får grönt ljus av (M)

UPPDATERING 21 aug

Med anledning av Göran Hägglunds besked att ett gemensamt idédokument för Alliansen inte kan bli aktuellt kan jag – som jag skrev nedan för några dagar sedan – bara instämma. DN, Expressen, SvD.

——————–

LÖRDAG 18 AUG

Annie Lööfs idé om att samla Allianspartierna i småländska Maramö ser nu ut att bli verklighet.

I Almedalen under politikerveckan var Centerpartiets partiledare Annie Lööf öppen och kritisk mot vad hon upplever som idétorka och hon beskrev det så här när hon klev in i regeringen: ”Det saknades reformtempo. Det saknades reformiver.” Läs om talet: DN, Expressen, Aftonbladet.

Därför bjöd hon där och då in Alliansens partiledare till ett möte i hennes egen hembygd Maramö i Småland för att samla och förstärka det som hon kallade ”Alliansen 2.0”. En förnyad Allians för Sverige med nya idéer.

Detta initiativ från regeringens nyaste partiledare får nu svar från Moderaterna genom en debattartikel av Fredrik Reinfeldt i Dagens Nyheter. Glädjande nog säger statsministern följande:

”I sitt tal i Almedalen i juli efterlyste Annie Lööf en vidareutveckling av alliansen och bjöd partiledarna i alliansen till sitt hem i Maramö i Småland. Jag välkomnar hennes initiativ och inbjudan.” Läs även: Expressen, Aftonbladet.

Detta innebär förhoppningsvis att Annie Lööfs idé om en samling för Alliansen blir verklighet, och vi är många som tycker att den behövs. Det duger inte att förvalta, det gäller att utveckla.

Däremot går nog statsministern väl långt i sin egen iver att sätta agendan för valet 2014 när han tecknar ner hur han själv tycker att Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet ska samarbeta inför valet. Han föreslår gemensamma arbetsgrupper, ett gemensamt valmanifest, en ”idéplattform med allianspartiernas gemensamma bärande värderingar, som diskuteras och antas vid ett idékonvent” samt en ”valkommitté med ansvar för alliansens gemensamma valkampanj”.

Det som jag har invändningar mot är att fyra olika partier skulle skriva en ”idéplattform” tillsammans. Det är möjligen något som ett stort, dominerande parti kan se intresse av men de tre partier som i dagsläget är relativt små bör förslagsvis förtydliga sina egna idéarv och visioner för framtiden. Alliansen är trots allt ett samarbetsprojekt, ett mycket framgångsrikt sådant, men låt oss akta oss för att ta steg i riktningen mot att sudda ut skillnaderna mellan Allianspartierna.

Att göra som Fredrik Reinfeldt föreslår skulle – i den delen – vara ett steg mot ett partisystem med färre partier i Sverige, kanske i förlängningen ett tvåpartisystem. Och vem vill ha det?

Men jag glädjs åt huvudbudskapet i Reinfeldts artikel, nämligen att mötet i Maramö nu ser ut att bli verklighet. Det är välkommet särskilt för Centerpartiet som genom Annie Lööf tagit initiativet till mötet.

Fler som kommenterar: Helen Törnqvist (C), Peter Andersson (S), Thomas Böhlmark (M), Ola Johansson (C), Mikael Andersson (C).

1 svar på ”Annie Lööfs idé om förnyelse får grönt ljus av (M)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.