(C) får äntligen igenom halverad restaurangmoms

MÅNDAG 12 SEP

Jag skrev igår om Skogåsbornas inställning till halverad reasturangmoms, och idag presenterar Maud Olofsson och regeringen att förslaget kommer att genomföras, se Expressen, Centerpartiet, DN, SvD, Aftonbladet, Aftonbladet.

I Skogås sa sig 73 % av besökarna i lördags vara beredda att äta ute mer om momssänkningen också syns på prislappen. Nu satsar regeringen på Centerpartiets förslag lika mycket för att göra det möjligt att inom restaurangbranschen anställa fler människor, inte minst unga som möts av en alltför hög tröskel in till arbetsmarknaden idag.

En dag som den här måste också Mats Eriksson hyllas, cateringföretagaren som i och med dagens beslut har gått hela vägen från en aktiv påverkare (för just halverad restaurangmoms) till en medskapare till ett reformförslag för fler jobb. Tack Mats!

I Huddinge finns omkring 170 restauranger med 900 anställda. Som politiker har vi svårt att sänka priserna på lokalhyror och råvaror. Däremot har Centerpartiet föreslagit vägen via momssänkningen. Enklare regler gör att restaurangföretag lättare kan utvecklas och anställa fler. Hos oss i Huddinge innebär det exempelvis besparingar för restaurangägare och matgäster på nästan 48 miljoner kronor om året.

Läs även Mikael Andersson,

10 svar på ”(C) får äntligen igenom halverad restaurangmoms

 1. pensionär säger:

  I Finland blev det varken mer jobb eller billigare priser när moms sänktes men hade vi pensionärer fått sänkt skatt hade vi kanske kunnat gå ut en gång i året på restaurang. Jag och mina vänner med låg pension är arga.

  Svara
  1. Christian säger:

   Hej pensionär, jag har svårt att se varför vi ska ställa människor mot varandra. Ungdomar har väldigt svårt att få jobb och om vi med restaurangmomsen, vilket Centerpartiet menar, får fler jobb då gynnar det också tillväxt och pensioner.

   Svara
 2. Kent Karlsson säger:

  Alliansen slakt av arbetsmarknadspolitiken:Under alliansens första tre år minskades resurserna till AMS ned med 13 miljarder, antalet programplatser minskade med ca 50 000.Antalet platser på yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning har minskat från drygt 13 000 hösten 2006 till mellan 3 000 och 4 000 under 2009.Vuxenutbildningen minskades med 42 000 platser från slutet av 2006 till 2008.
  Nu ger man tillbaka en liten del av vad man tidigare tagit och kallar det en ”ungdomssatsning”!
  Sänkt krogmoms ”beräknar” (gissar och hoppas är en bättre benämning) de skall ge 3 500 jobb eller ända upp till 6000 jobb har vi hört dem säga!
  Som andra tidigare har nämt gav det jobbmässigt sett icke mätbart resultat i Finland!
  Prissänkningen i Finland begränsades till endast de stora restaurangkedjorna, de övriga behöll priset de hade innan momssänkngen!
  Av någon outgrundlig anledning tror C och Reinfeldt att det skall bli annorlunda i Sverige!
  Det här är alltså allt Regeringen Reinfeldt mäktade med att åstakomma i arbetsmarknadspolitik för att komma tillrätta med den höga arbetslösheten där vi förutom alla arbetslösa ungdomar har runt 400 000 ”vanliga” arbetslösa!

  Svara
  1. Christian säger:

   Tack Kent, utrymmet för reformer är förstås inte stort och Centerpartiet är nöjda med att ha fått igenom vår viktigaste fråga, förstås. Jag och Centerpartiet skulle gärna se mer satsningar för ungdomar eftersom vår ungdomsarbetslöshet är väldigt hög.

   Svara
 3. Kent Karlsson säger:

  Om det här var er ”viktigaste” fråga borde ni nog allvarligt omvärdera er politik och backa tillbaka till era rötter en aning och fundera över C`s ursprung som inte började på Stureplan!
  Ni har fått vad som troligtvis är en tillfällig liten uppgång i de senaste opponitionsmätningarna men om det jag läst om eran ”nya” partiledare så står hon till höger om M t.om. och hennes ”idoler” och vars politik hon hyllar är nog inget som era kärnväljare kommer att gilla!
  Varför ger ni inte era kärnväljare ett C som de kan lägga sin röst på trygga i förvissningen om att de då får ”gammal hederlig” C-politik och inte som nu M-politik!?

  Svara
  1. Christian säger:

   Hej igen Kent, vår politik är resultatet av samtal och workshops som ledde fram till vårt nuvarande idéprogram med fokus på inte minst självbestämmande, och det tycker jag präglar Annies budskap i allra högsta grad. Rötterna finns kvar och förädlas av dagens ledare, unga som gamla.

   Svara
 4. Fredrik säger:

  Regeringen anklagas av vänstersidan för att ”vara slut på idéer”. De anklagelserna är naturligtvis helt felaktiga. När den borgerliga regeringen så (bevisar att den inte är slut på idéer och) fortsätter att på olika sätt stimulera tjänstesektorn så ylar vänstern högt om ”orättvisa”. Det spelar ingen roll vad Alliansen gör. Gnällig kritik kommer alltid att komma från vänsteroppositionen, så det kan man ta lätt på. Det viktiga är att regeringen fortsätter att skapa goda möjligheter för näringslivet att anställa samtidigt som man gör det mer lönsamt att jobba. Framtiden kommer utvisa att den nu förda politiken är helt rätt väg att gå. / Fredrik

  Svara
  1. Christian säger:

   Tack Fredrik för denna positiva kommentar, det ligger förvisso i oppositionens ”natur” att vara kritisk.

   Svara
 5. Jenny säger:

  Kan man få svar på två enkla frågor: Varför tror ni att detta skall fungera i Sverige när det inte fungerat i Finland? Varför tycker man att det är bra att skapa låglönejobb till en kostnad av (som bäst) 1 500 000 kr / styck?

  Svara
  1. Christian säger:

   Tack Jenny för dina kommenterar: a) Jag har inte läst den finska undersökningen, och vet att det finns andra undersökningar också. Min och Centerpartiets uppfattning är att det är alldeles för svårt idag att driva ett företag med vinst, och det gäller inte minst restauranger. Med halverad moms så blir det lättare att göra allt enligt lagboken och det skapar utrymme för att anställa fler. b) Man kan ju vända på det och fråga sig varför vissa branscher såsom turism är beskattade med lägre moms än restaurang och catering. Då kan du alltid fråga dig hur dyra jobben är också i den sektorn. Huruvida det är lågavlönade jobb eller inte är kanske inte det mest intressanta utan att inte minst unga ska få chans till ett jobb.

   Avslutningsvis: tycker du är att det är bra att det kostar en viss summa att köpa en macka för avhämtning och en annan summa att köpa den för att äta på plats; och håller du med om att detta system som vi har idag är som att be om lagöverträdelser eftersom det blir väldigt svårkontrollerat? Enklare då med samma momssats på restaurangen oavsett om du stannar och äter maten eller ej.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.