(C) ja till stabilt ekonomiskt ramverk i hela Europa

ONSDAG 18 JAN

I oroliga tider är det viktigt att ha ordning på finanserna, det har vi i Sverige lärt oss den hårda vägen under 1990-talet och vi ser avskräckande exempel i vår samtid i Europa. Därför skriver idag Centerpartiets ledande företrädare på DN Debatt att (C) säger ja till det finanspolitiska ramverk (även kallad eurozonens nya finanspakt) som finns på förslag för i första hand euroländerna.

Anledningen är samma som varför vi under 1990-talet starkt bidrog till att ge Sverige liknande (men ännu tuffare) ramverk, nämligen att stabila finanser är grunden för vår välfärd. Det gäller även Europaländernas finanser eftersom Sverige är ett exportberoende land.

Centerpartiets nej till euron kvarstår. Vi vill ha kvar kronan som valuta. Och när nu Socialdemokraterna verkar säga nej till ett gemensamt ramverk i Europa blir Centerpartiet det enda parti som förespråkar kronan som valuta samtidigt som vi vill bidra till ett stabilare ekonomiskt ramverk i Europa. Att Vänsterpartiet inte vill kännas vid några begränsande ramverk har vi förstått sen tidigare, eftersom vi har spenderbyxorna på för jämnan, men att (S) nu går samma väg är bara att beklaga.

Viktigt att påpeka är också att Centerpartiets ja till en svensk anslutning till detta ramverk, eller denna europakt, inte får innebära att Sverige därmed blir automatiskt bundet till dessa regler. Sverige har, tack vare Centerpartiet, sedan tidigare ännu tuffare ramverk.

I dagens artikel skriver Annie Lööf (C) m fl:

Centerpartiet har, som enda parti i Sverige, tagit ansvar för såväl saneringen av de offentliga finanserna i mitten av 1990-talet som för återupprättandet av arbetslinjen ett decennium senare. Det strama finanspolitiska ramverk och den budgetprocess som Centerpartiet initierade har, i kombination med alliansregeringens entydiga linje att det ska löna sig att arbeta och att vara aktsam om skattebetalarnas pengar, medfört att Sverige i dag har marginaler i statsbudgeten och en ekonomi som omvärlden har förtroende för.

Detta är något som hela Europa behöver ta till sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.