Debattartikel Norrtelje Tidning: ”Avveckla inte projektet mot självmord”

Idag skriver jag i Norrtelje tidning tillsammans med Pirjo Stråte (vice förbundsordförande SPES, Riksförbundet för Suicidprevention och Efterlevandes Stöd) och Håkan Stolt (ordförande för Centerpartiet i Norrtälje) att det sänder helt fel signaler att polisen vill kliva ur samarbetet med psykiatrin kring självmord.

När Spis (Suicid Prevention i Stockholm) startade var polisen i Stockholm först ut i landet att bemanna en polisbil med poliser och en sjuksköterska med specialistkompetens inom psykiatri. Sedan dess har kvalificerad vårdpersonal funnits med vid självmordslarm och direkt träffat personen som försökt ta sitt liv.

Trygghet

Vi skriver i artikeln:

Att polisen nu vill sätta stopp för Spis går stick i stäv med den samhällsutveckling som efterfrågar ökat samarbete mellan polis och sociala myndigheter. Polisen vill satsa på andra utbildningsinsatser av blåljus- och utryckningspersonal. Vår bedömning är att dessa inte kan ersätta specialistkompetensen inom Spis.

Projektet har inneburit (även om denna specialbemannade polisbil inte har kunnat finnas överallt i länet) att en sjuksköterska direkt kan se om personen är inskriven inom psykiatrin för att denne snabbt ska få rätt vård. Övervåld kan då undvikas när kompetent personal vet hur patienten ska bemötas.

Om verksamheten ändå läggs ner hoppas jag att polisen och psykiatrin finner andra sätt att förebygga självmord. Som vi skriver i artikeln får polisen i Stockholm in omkring 50 samtal om akuta självmordsförsök varje vecka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.