Feministiskt perspektiv i Huddinge

FREDAG 7 JAN

Idag ska nättidningen Feministiskt perspektiv öppna sin sajt och enligt DN presenteras en undersökning av andelen manliga respektive kvinnliga ledamöter i kommunfullmäktigeförsamlingar i Sverige. I Huddinge är det efter valet, om jag räknat rätt, 48 % män och sålunda 52 % kvinnor. Centerpartiet står för en helt jämställd representation med mig själv och Gunilla Pettersson som ledamöter och med Bengt Nylander och Margareta Hedström som ersättare. Av de tio partierna leds fyra av kvinnliga gruppledare. Av våra tio nämnder inklusive kommunstyrelsen leds inte mindre än åtta av kvinnliga ordföranden! Vi har dessutom en kvinnlig kommundirektör i Vesna Jovic. Detta så långt den kommunpolitiska ledningen och i detta känns det i alla fall inte som att vi män har satt oss på orimligt många stolar tills vidare.

Jag konstaterar att det inte är på denna nivå som vi i Huddinge har utmaningar med diskriminering. Kommunen har också åtagit sig att arbeta medvetet för ökad mångfald.

13 svar på ”Feministiskt perspektiv i Huddinge

 1. Leif Nilsson säger:

  om det är så att de som är kraftigt överrepresenterade av män är små kommuner, men mega kommuner som Stockholm har kvinnlig överrepresentation så kanske det kan vara så att majoriteten av väljarna är överrepreesenterade av kvinnor, inte av män? Det hade varit en intressant aspekt att få med hur det ser ut, det är ju den siffran som faktiskt vore den intressanta, inte vad som händer i någon liten präriekommun.
  Mvh Leif

  Svara
  1. Christian säger:

   Thanks David and I do think you have a point, in your blog as well. Of course numbers do not add to all the difference, nothing like it, and if ”humanism” if the topic instead of feminism so fina for me. In Centerpartiet we´ve started a line of work on ”en modern jämställdhet” that takes into account as much men´s as women´s situation.

   Svara
 2. Joel säger:

  Är det inte väldigt ojämställt att 8 av 10 nämnder leds av kvinnor, borde ni inte arbeta på den punkten lite? Eller är du av den tron att ju fler kvinnor desto mer jämställt?

  Svara
  1. Christian säger:

   Hel rätt Joel, jag ville bara ge en annan bild än artikeln. Nu har sajten av allt att döma ännu inte öppnat trots utlovat kl 0900 så jag vet inte vilken inriktning den har, men det är klart att 80 % kvinnliga nämndsordföranden är lite iögonfallande.

   Svara
 3. Carro säger:

  Jag är kvinna och anser att 50 % kvinnor och 50 % män i ett kommunfullmäktige är jämställt. I Bräcke och Huddine får de politiska partierna börja leta efter män för att ta bort ojämställdheten som råder mellan kvinnor ocn män.

  Svara
  1. Christian säger:

   Jag håller helt med Carro, även om jag nöjer mig med mindre än 50 %. Var drar man gränsen? 40/60 känns som en vettig nivå.

   Svara
 4. Joel säger:

  Du lyfter ju fram 8/10 som något positivt i inlägget, sen när jag kommenterar det så säger du att det är ”lite iögonfallande”. Är det ”lite iögonfallande” om 8/10 är män, eller är det ojämställt? Du borde vakna upp ur din feministiska psykos.

  Svara
  1. Christian säger:

   Jag lyfter inte fram detta faktum som särskilt positivt utan att vi inte har diskriminering pga kön på denna nivån. Men det ÄR positivt att det finns kommuner där kvinnor har maktpositioner. Just i Huddinge är det iögonfallande många.

   Svara
 5. Joel säger:

  Så när det är 8/10 kvinnor så har ingen diskriminering skett? Men om det är majoritet män någonstans så har diskriminering skett, eller vad är det du försöker säga? Varje mening du skriver är mer och mer förvirrad och förvriden.Du verkar inte ha någon som helst aning om vad jämställdhet eller diskriminering är utan verkar bara vilja plocka poäng hos feminister.

  Svara
  1. Christian säger:

   Menar du att det måste vara diskriminering för att 80 % är kvinnor? Det köper jag inte alls. Ingen män har såvitt jag vet blivit diskriminerad vad gäller nämndsordförandeposter, därav att jag snarare använde det för att ge en motbild.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.