Hjälp att välja läkare via doktorsguiden? Nja …

… efter att nyligen själv ha skickat in synpunkter på en läkare är jag skeptisk till hur sajten doktorsguiden verkligen jobbar.

Efter att en remiss helt hade kommit bort, recept inte skrivits ut mm var jag nämligen redo att delge mina erfarenheter med andra. Jag sticker inte under stolen med att mina synpunkter var just kritiska men trodde samtidigt att www.doktorsguiden.se var till just för att dela med sig av sina erfarenheter till andra. Goda som dåliga.

Läkaren jag skrev om hade tidigare inga omdömen alls om sig, så jag förväntade mig att jag skulle bli den första. Men icke. Mina omdömen har fortfarande inte publicerats, varken i siffer- eller i textform!Däremot såg jag till min stora förvåning att dagen efter, då jag bara ville kolla så att mina synpunkter verkligen hade kommit in, så fanns nu plötsligt ett omdöme. I siffror, och medelvärdet på alla områden. Onekligen ganska otrolig tajming att någon annan skulle ha varit inne och tyckt till om just denna läkare samtidigt…

Och inte har jag heller fått något svar på mitt e-post med frågor om det inträffade;

”Hej, jag undrar varför mina uppgifter om Dr NN inte finns med. För några dar sen fanns inga uppgifter, och jag skickade inte uppgifter. Nu finns en röst, som dock inte är min. Varför är min röst inte med? Denna tjänst framstår inte som särskilt meningsfull om inte användarnas synpunkter förs fram.”

Jag står fast vid det sistnämnda.

6 svar på ”Hjälp att välja läkare via doktorsguiden? Nja …

 1. Annika Krispinsson säger:

  det är poppis och inne just nu med listor och guider av olika slag. Många är de som på alla vis ”vill framhäva” sin egen förträfflighet och vill marknadsföra sig med hjälp av såna verktyg. OCh så kommer såna som du som vill avge negativ kritik, så jobbigt! det var ju inte meningen….:) Bra att det kommer fram!! Personligen är jag alltid mycket skeptisk till mätningar av olika slag, statistik kan vinklas lite hur som helst.

  Svara
 2. Christian Ottosson säger:

  Nja Markus, jag önskar att det var så men jag har ju inte ens fått svar på mitt e-post med frågan om varför det är så här. De godkänns säkert manuellt (hoppas det, man bör ju ha en viss kontroll när det handlar om såna här saker) men vilken SLUMP att samma dag så kommer det upp omdömen för denna annars icke utvärderade läkare – men med neutrala siffror!

  Och Annika ja det verkar vara en bra inställning, att fundera på vem och varför en sån sajt kommer till.

  ”Vårt mål är att hjälpa människor att hitta rätt läkare genom att skapa en webbplats där patienter kan dela med sig av sina erfarenheter.”

  ”Doktorsguiden drivs av Svenska Topref AB, med säte i Stockholm, som sköter all administration av sajten. VD och ansvarig utgivare är Philip Nordenström.”

  Svara
 3. Philip Nordenström säger:

  Hej Christian,

  Tack för ditt inlägg om Doktorsguiden på din blogg. Doktorsguidens mål är precis som du skriver att hjälpa patienter att tipsa om erfarenheter i vården. Dock måste vi manuellt godkänna alla kommentarer innan de publiceras, för att undvika att inlägg som kan uppfattas som kränkande eller stötande. Naturligtvis har man rätt att visa sitt missnöje men man måste kunna framföra det på ett sjysst och konstruktivt sätt. Då Doktorsguiden har blivit väldigt populär kan det ibland ta någon arbetsdag innan en kommentar behandlas och publiceras på sajten. Om en kommentar inte publicerats får avsändaren ett mail därom och har möjlighet att omformulera sig. Vad gäller betyget så använder vi ett medelvärde som vi också förklarar hur det fungerar under avsnittet vanliga frågor på Doktorsguiden.se:

  http://www.doktorsguiden.se/vanliga-fragor#hur-ar-betygsystemet-uppbyggt

  Betygsystemet bygger på ett så kallat bayesianskt medelvärde (från Thomas Bayes, en brittisk matematiker på 1700-talet). Den exakta matematiska formeln redovisas inte här men kort kan nämnas att alla läkare startar med medianbetyget 4. Så länge läkaren ännu inte fått någon röst redovisas dock inte detta. I formeln finns en vikt som gör att det behövs ett större antal röster för att betyget skall ändras avsevärt. Det gör att en enskild röst inte ger för stort utslag i resultatet. På så sätt kan man inte få högsta eller lägsta betyg baserat på endast ett fåtal röster. Ju fler som röstar desto mer rättvisande blir det.

  Hoppas detta gav svar på era funderingar,

  Vänliga hälsningar,

  Philip Nordenström, ansvarig utgivare, Doktorsguiden.se

  Svara
 4. Bartlomiej Wagner säger:

  Och jag som jobbar i primärvården ser detta verktyg som ett sätt att hänga ut en doktor när hela systemet befinner sig i fullständigt kollaps.
  …och dess värre den som bedömdes har inte ens möjlighet att yttra sig.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.