Centerpartiet har de senaste dagarna föreslagit en rad förbättringar av integrationsprocessen i Sverige, t ex möjlighet att jobba på asylboendet och att Migrationsverket påskyndar validering av de nyanländas kunskaper. Hela rapporten hittar du här.

Samma dag som  jag lämnar Norrköping och Centerpartiets Kommundagar, som denna årliga konferens kallas, samlas den så kallade motståndsrörelsen för att utbilda sig i hat mot vissa olikartade och finslipa sin retorik för att övertyga andra likasinnade. Detta händer dessutom inte långt från mitt hem och jag får flera frågor från oroliga invånare. Som undrar hur det kan vara möjligt att, bara några dagar efter 70- årsdagen för stängningen av förintelselägren i Nazityskland, liknande rörelser syns på våra gator.

Låt oss stå upp en öppen diskussion i samhället och en rejäl yttrandefrihet. Låt oss samtidigt slå vakt om inte bara demokratiska regler och processer utan även demokratiska värden såsom alla lika rätt och värde. Demokrati är inte samma sak som majoritetsstyre, och den lärdomen har varit dyrköpt för många folk.

Under dagen har jag själv konstaterat att nämnda event verkar ha förlupit lugnt utan konfrontationer, och jag hoppas att dagen fortsätter på det sättet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.