Lars Ohly (V)urmar för eliten, ibland

I DN-intervjun med Lars Ohly, partiledare för Vänsterpartiet, säger han tydligt att han hellre sänker skatterna (ett för honom högst ovanligt begreppspar) för elitfotbollsspelare än för uppfinnare!

–?Jag är väldigt övertygad om att elit behövs i idrotten…Det är en konkurrenssituation och det gäller inkomster under kort tid. Då anser jag att Sverige i likhet med Danmark och Norge ska sänka skatterna för dessa fotbollsspelare.

Skulle du inte kunna tillämpa samma resonemang på uppfinnare och entreprenörer?

–?Samhället är inte en fotbollsplan. När jag pratar om elitens betydelse i idrotten handlar det om den upplevelse det innebär att se på bra idrott, i kombination med den positiva effekt eliten har på breddidrotten. Då finns det en logik i att man sänker skatten, som man har gjort i Danmark och Norge. Ingenstans där har jag hört slutsatsen att man därmed också borde gynna eliten i samhället. Tvärtom menar jag att det är ett problem att vd:ar tjänar fyra gånger så mycket som vanliga industriarbetare. Den eliten minskar möjligheten för människor att leva goda liv.

Jag är glad att jag inte behöver fundera så mycket på hur det egentligen skulle vara att regera tillsammans med Vänsterpartiet.

Läs Jonas Pettersson, Adam Cwejman, Edvin Alam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.