Mat från Amazonas #5: Juane de gallina (höna i kokta rispaket)

FREDAG 24 SEP

Detta är en mycket uppskattad och vanlig maträtt som dock kräver en hel del förberedelser!

Ingredienser för tio portioner / tio juanes: 1,5 kg ris, en hel höna, två teskedar kummin, en tesked svartpeppar, en tesked gurkmeja, 20 svarta salta oliver, fem ägg, fyra matskedar oregano, olivolja, en hel vitlök. Aluminiumfolie och snöre.

Samt tio bananblad i vilka maten ska lindas in i.

Koka riset men utan att överkoka det, eftersom det senare kommer att kokas återigen när rispaketen är färdiga. Hellre lite ”underkokt” ris.

Lägg i malen vitlök i en kastrull med varm olivolja samt de olika köttdelarna av hönan. Lägg i kummin, gurkmeja, peppar, salt. Koka tillsammans i cirka en och en halv timme. Låt det sen svalna.

Bananbladen bör vara rena och hela och kan stärkas genom att snabbt värmas upp t ex över spishällen.

Sen skapas rispaketen genom att lägga ca 1 dl ris, bit av höna, ett par oliver, en ägghalva och sås från hönskoket tillsammans på ett bananblad. Därefter ytterligare lite ris över det och sen viks bananbladet ihop och knyts hårt ihop med snöre. Aluminiumfolie bör läggas utanpå bananbladet för att hindra vatten att komma in.

De tio rispaketen, nu i bananblad och aluminiumfolie och ihopknutna med snöre, kokas sen återigen i cirka en och en halv timme.

Juane de gallina kan med fördel ätas kall.

Läs fler recept här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.