Nej Sabuni (FP) vi bör inte kvotera till bolagsstyrelserna

FREDAG 19 AU

Hur menar egentligen vice utbildningsminister tillika jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) att kvoteringsreglerna för kommunala bolag ska gälla – om Folkpartiets kommande landsmöte tar ett sådant beslut i enlighet med deras jämställdhetsgrupp? Hon säger själv så här:

Hur det ser ut i en bolagsstyrelse är en fråga för ägarna. Därför måste vi politiker ta vårt ansvar och börja leverera. Medborgarna som ägare vill se jämn könsfördelning i bolagsstyrelser. Då är det inte mer än rätt att vi politiker som fått förtroendet att styra medborgarnas bolag också hittar strategier för att åstadkomma just det.

Ja vi måste ta vårt ansvar. Men det är vårt ansvar som förtroendevalda, och ingen annans. Jag blir minst sagt illa berörd av tanken på lagstiftning som ska sätta reglerna för hur vi tillsätter ledningarna för våra kommunala bolag. Vi har ett kommunalt självstyre i Sverige som innebär att kommunmedborgarna utser förtroendevalda som fattar beslut som vi bara är ansvariga för gentemot – just det – kommunmedborgarna. Vad Nyamko Sabuni tycker om könsfördelningen i de kommunala bolagen i Huddinge kommun är därför möjligen intressant men inte ens helt relevant.

Huruvida ägaren – kommunen – ska utse just politiker att styra de kommunala bolagen kan man diskutera och personligen anser jag att det finns goda skäl för fler professionella, icke-politiska ledamöter i styrelserna generellt sett. Så om vi inte ska utse 100 % politiker till våra bolagsstyrelser i Huddinge kommun t ex, hur ska partierna då nominera en kvinna och en man var, som är Sabunis förslag?

Och även om man tillsätter politiker, så länge flera partier bara får tillsätta en plats hur ska vi kunna nominera två personer då? Etc. Centerpartiet i Huddinge har t ex bara möjlighet att delta i fastighetsbolaget Huges styrelse med en person – hur jämställt kan det bli?

Sabuni nämner att bara 25 % av ledamöterna i de kommunala bolagsstyrelserna är kvinnor. Det är för dåligt helt klart, men det gör inte att lagstiftning är rätt väg att gå. Jag vill att partierna ska nominera de som är mest intresserade och mest kompetenta för att styra våra bolag, och då kan jag inte försvara en modell där människor blir valda utifrån sitt kön. Trots allt skulle vi kunna genomlysa denna frågan med andra filter också: ursprung, ålder, och som sagt avvägningen mellan politiker/professionella.

Slutligen, vilket intresse har Sabuni av hur ägaren – kommunen – tillsätter de kommunala nämnderna; är det nästa område för kvotering? Om nu medborgarna vill ha könsjämna bolagsstyrelser så vill de säkert samma sak vad gäller nämnderna, eller?

För det kan väl inte vara så att de vill ha kompetenta personer istället? 😉

Läs även SvD och fler kritiska borgerliga röster som Simon (KD), Smith (FP), Broman (C), Eleonore (M).

3 svar på ”Nej Sabuni (FP) vi bör inte kvotera till bolagsstyrelserna

  1. Niklas Smith säger:

    Tack för länken. Jag håller med dig om att det behövs fler opolitiska ledamöter i kommunala bolagsstyrelser. Och din fråga om kvotering ska också gälla i kommunala nämnder är högst befogad – olika kommuner kan driva samma service i nämnd- eller bolagsform, så varför ska styrelser behandlas olika från nämnder?

    Som du sa, ett dåligt ingrepp i den kommunala självbestämmelsen.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.