Om klass 9A: varför ska lärarna sätta betyg?

TISDAG 15 FEB

Jag såg igår det andra programmet denna säsong av Klass 9A och det är slående hur enkelt de ser ut att göra framsteg med hjälp av de nya lärarna. Nu ser ju verkligheten inte helt ut som den bild som programmet ger men jag tycker ändå (t ex är ledarbloggen och Helena inte helt nöjda) att det säger något om hur viktiga lärarna är. När de tillåts och förmår fokusera på relationsbyggande och kunskap så växer eleverna flera storlekar; det är som att lusten till att lära sig återfinner sig och fokus på betygen avlägsnar sig i alla fall något.

Men då kan också en stilla fråga infalla: Varför ska lärarna över huvud taget sätta betyg? Är det inte bättre att lärarna fokuserar på att lära ut och att betygen sätts av andra personer och med verktyg som inte är beroende av den enskilde läraren? Jag har själv ingen klar uppfattning i detta men tycker att det skulle kunna vara intressant, särskilt om eleverna samtidigt ska kunna få överpröva betygen som Centerpartiet har föreslagit.

Lotta Edholm, Åsa Carlsson.

2 svar på ”Om klass 9A: varför ska lärarna sätta betyg?

 1. annonym säger:

  Svaret till varför lärarna skall sätta betygen är mycket enkelt, därför att det är de som har bäst insikt i elevernas kunskapsnivå (om man nu kan tala om en sådan). Det säger ju sig självt att de personer som bäst vet vad en elev kan är den person som sett eleven prestera. Ett regelrätt prov säger egentligen lite om en elevs faktiska förmåga att producera användbart material. Istället uppmanar det till akademisk bulimi där elever tar en stora mängder information för att sedan spy upp dom under ett enda prov. Detta är varken hälsosamt eller gynnsamt för elevernas utbildning.

  Angående omprövningen av betyg är det inte något som jag i teorin i detta läge sätter mig på tvären emot. Tar man sig dock en titt på verkligheten och lärares redan ofantliga arbetsbörda (som betyg nödvändigtvis inte behöver vara en del av) så inser man mycket snart att denna ide endast nationellt kan fungera i någon sorts fantasivärld från TV4sci-fi.

  Det förvånade mig starkt att det var C som föreslog just detta då det är min allmänna uppfattning att C är emot onödig byråkratisering av saker och ting. Om C har något intresse av elevers utbildning och lärares hälsa bör de nog snarast möjligt lyssna på Jan Björklund i denna fråga.

  Svara
  1. Christian säger:

   Hej och tack, Centerpartiet vill att eleverna ska ha möjlighet att få sina betyg prövade på något sätt, och det ska väl helst inte vara samma lärare i alla fall men jag förstår din poäng om arbetsbelastningen. Sen menade inte jag att nationella prov=betyg men däremot tycker jag frågan om vem som ska sätta betygen är rimlig, det är ju t ex inte så att min bilreparatör och besiktigar bilen, lika lite som min körskollärare är den som jag kör upp för etc. Att lära ut är en sak, att sätta betyg en annan. Sen vill jag påminna om bloggens policy att kommentarer ska göras med namn som ansändare.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.