Ikväll beslutar vi i Huddinge kommunfullmäktige om sänkt skatt i kommunen nästa år. Sedan vi tog det första budgetbeslutet i juni har förutsättningarna förbättrats och vi kan nu både ta bort det effektiviseringskrav som då var aktuellt och samtidigt ge lite mer tillbaka till kommuninvånarna som betalar för verksamheten.
Det finns självklart många utmaningar kvar i Sverige och i Huddinge, t ex att för många är arbetslösa, skolresultaten för dåliga och miljön inte hållbar. Men det innebär inte att lösningen på allt detta är höjd skatt.
En del invånare har inte mycket pengar, så enkelt är det. Det är ju just för dem som en skattesänkning är så viktig, för att göra det lite lättare att spara ihop pengar till något man längtar efter. Gudarna ska veta att det i Sverige inte är lätt att spara ihop till något
Särskilt belysande kan några ”svar på tal” från oppositionen vara, när jag underströk att även en liten skattesänkning betyder mycket för den familj som kanske länge har velat spara till en skidresa, eller för den delen begagnade skidor. En vänsterpartists svar på detta var att kommunfullmäktige istället för att sänka skatten borde subventionera kulturskolan mer så att det blir billigare för barnen att t ex spela gitarr. En annan vänsterpartist svarade att skidanläggningen Flottsbro kunde köpa in skidor som familjer får använda gratis.
Båda missar förstås poängen att det är familjens drömmar som spelar roll, individens sparplaner som är viktigast. Staten eller kommunen kan aldrig möta alla invånares drömmar. Det är därför som skattenivån spelar roll.
Med anledning av detta går alltså oppositionspartierna i taket och kritiserar oss, ungefär som på nationell nivå, för att vi väljer att sänka skatten istället för att satsa mer på välfärden. Om det ändå vore så enkelt, tänker jag då och vill tipsa om det öppna brev som Centerpartiets chefsekonon Martin Ådahl skickade till tidningen Resumés chefredaktör Claes de Faire på Newsdesk, där han bland annat konstaterar:
”Alliansens skattesänkningar har lett till att skatteintäkterna ökat rejält i Sverige. Ja du läste rätt: trots sänkta skattesatser, trots krisen, har intäkterna mätt i kronor ökat, eftersom så många fler kommit arbete. Vi har tack vare detta kunnat lägga mycket mer pengar på välfärden, och kommer kunna satsa ännu mer. Vi har också haft råd att satsa mer på järnvägen, efter årtionden av fallande investeringar, även om det sannerligen inte är tillräckligt.”