Oroväckande om unga med nedsatt arbetsförmåga

ONSDAG 2 FEB

Det har kommit flera rapporter senaste tiden som visar på hur unga inte får det stöd som de behöver; exempelvis att fler och fler placeras i särskolan och att många unga förtidspensioneras. Det är allvarliga signaler som talar för att unga människor inte får det stöd tidigt som de behöver utan placeras i fel typ av satsningar, t ex till följd av bristfälliga utredningar.

Det är mot denna bakgrund som Centerpartiet kraftigt vill öka ersättningen till unga med nedsatt arbetsförmåga, också förslaget om samhällslön som jag skrivit om tidigare. Vi måste se till att göra precis allt för att skapa en meningsfull sysselsättning för de unga som av någon anledning inte har samma förutsättningar som andra med full arbetsförmåga. Det handlar också om att skapa förutsättningar för ett hälsosamt arbetsliv för, som Lennart Levi brukar säga, inte bara fler jobb utan även bra jobb. Ytterligare en aspekt kan vara, eftersom det är många unga som förtidspensioneras, att göra studenter förberedda på det arbetsliv som väntar dem så att de får en realistisk bild av förväntningarna på dem.

Läs även Raymond, Annie, Anders W. Läs också Nyamko Sabuni om vuxenutbildningen och gymnasiesärskolan.

7 svar på ”Oroväckande om unga med nedsatt arbetsförmåga

 1. per säger:

  Stöd?

  När skall politiker vakna….

  Det har aldrig förts en så ungdomsfientlig politik så det är inte konstigt att många slås ut.
  Väldigt många slås ut med tanke på alla befogenheter polisen fått att kontrollera samt straffa. Nej man slås inte ut på grund av droger och liknande, man slås ut av straffen för det är syftet. Staten har som mål att slå ut alla de som kommer i kontakt med droger.

  Unga som växt upp i stressade miljöer, missat skolan, kanske inte är så där jättesmarta har också svårt. Att få billigare lägenhet är bara och glömma, de behöver ta enorma risker för att få hyffsat boende.

  Arbetsmarknadspolitiken kommer fortsätta vara tuff för unga, moderaterna har ju köpt så mycket röster och de släpper de inte ifrån sig frivilligt. Vuxna som hängt med i bostadskrejset, vuxna som har en plats på arbetsmarknaden.

  Jobbskapande politik vet inte moderaterna vad det är och att rösta centern är en röst på moderaterna

  Svara
 2. per säger:

  Rejäla förslag? Det är nog en överdrift 😉

  Ni har några förslag i rätt riktning men de är långt ifrån rejäla.

  Rejält vore om man fokuserade stenhårt på att få ner marginaleffekter för arbetstagare så att det kan skapas mer jobb samtidigt som man tar bort LAS helt och hållet.

  Samtidigt ligger C i händerna på M spöket, ni blir bara ett stödparti. Jag har röstat C i två val men vad har hänt… Det går och fel håll, ungdomar får det bara tuffare och tuffare medan de som har åker räkmacka.

  Nu är det på gång att gym skall få testa tränande medlemmar samt att straffen för dopningsbrott höjdes, jag tränar själv så du kanske förstår att jag tycker det här är rena skämtet. Offerlösa brott är inga brott och kallar man sig för liberal så har man inte i andra människors privatliv och göra.

  Svara
  1. Christian säger:

   Tack igen Per, Centerpartiet har definitivt jobb kvar att göra och jag är öppen för nya idéer för att få fler i jobb.

   Jag ser att vi har en del tankar gemensamt och jag håller med dig om att centeridéerna måste göra tydligare avtryck i Alliansen vilket förstås är en uppgift för mig och andra ledare i partiet. Att vi skulle vara ett stödparti håller jag inte med om, men vi har en hel del kvar att göra. Själv tror jag vår uppgång i Stockholmsområdet har en del att göra med vår politik för att få fler unga, och andra i utanförskap, i jobb.

   Svara
 3. Tharand säger:

  Hej! Måste medge att jag gillar det jag läst på din blogg även om jag har svårt för den politik som c för på riksplanet.

  Jag tror att ni skulle vinna mer på att ärligt erkänna anledningen till att unga med nedsatt arbetsförmåga stöts ut från arbetsmarknaden: en fri marknad är bra i de flesta avseenden men de med nedsatt arbetsförmåga konkurreras ut och i ett ytligt arbetsliv får de ingen ärlig chans. Många av dem skulle klara sig bra på flera arbetsplatser men de kommer inte att få chansen så länge det finns fullt friska unga som kan arbeta i deras ställe.

  Jag tycker att regeringens arbetsmarknadspolitik i detta avseende är ett stort misslyckande och flera program – t.ex. Fas 3 – är rena skämtet som snarare ökar utanförskapet. I någon mån behövs reglering, subventioner eller lagstiftning för att tvinga större arbetsgivare att ta in arbetare även med nedsatt arbetsförmåga annars gör de det inte frivilligt. Ni måste bli bättre på att ta den fajten med M och personligen skulle jag hellre se att C samarbetade mer åt mitten med FP+MP, det tror jag att ni skulle vinna mer på i längden.

  Svara
  1. Christian säger:

   Tack Tharand, sjukförsäkringen är ju ett exempel på en fråga där rätt många borgerliga politiker hade velat ryta ifrån tidigt. Vissa gjorde det, men de flesta gjorde det inte. Alla kan inte arbeta på samma villkor som de fullt arbetsföra, men alla ska ha rätt till en meningsfull sysselsättning. Den politiska majoriteten i Huddinge presenterar inriktningen på måndagens kommunfullmäktigemöte och där står bland annat att ”personer med funktionsnedsättning ska ha rätt till en meningsfull sysselsättning genom förbättrade möjligheter att komma in på arbetsmarknaden och utvecklad dagverksamhet. Personer med dolda funktionsnedsättningar ska ges stöd på samma villkor som gäller för andra funktionsnedsättningar.” Det är ju en sida av frågan, men jag tar i övrigt också med mig din idé om stöd för anställning till Centerpartiets förnyelsegrupper, särskilt välfärdsgruppen under ledning av anderswjonsson.se

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.