(SD) blir svaret skyldiga om utanförskapet … eller?

TISDAG 23 OKT

Idag skriver Anders W Jonsson, gruppledare för Centerpartiet i Riksdagen, en bra artikel tillsammans med Hans Dahlgren och den är riktad mot Sverigedemokraterna (SD), läs i Aftonbladet. Frågan är hur Sverige ska komma bort från jumboplatsen när det gäller att integrera personer som står långt från arbetsmarknaden, dvs att minska det så kallade utanförskapet.

Vi får väl se om (SD) har några svar.

Centerpartiet lyfter, som Jonsson och Dahlgren skriver, upp frågan om att i grunden göra om svensk arbetsmarknad genom att erbjuda introduktionslöner till de personer som har klara problem att få in en fot på jobbmarknaden, t ex vissa ungdomar och invandrare. Andra förslag från Centerpartiet, förutom de genomförda ändringarna med RUT-reformen och sänkt restaurangmoms, är sänkts företagarskatter och särskilda nystartszoner i områden med stort utanförskap. Sen behövs det också en snabb mottagning i varje kommun så att barn och ungdomar kan inkluderas i skolan så bra som möjligt.

Att vi behöver göra fler insatser för att integrera människor som kommer till Sverige är också inriktningen i en aktuell utredning som tar sikte på utrikesfödda kvinnor.

6 svar på ”(SD) blir svaret skyldiga om utanförskapet … eller?

 1. John säger:

  Om man tänker sig en ca 30-35 årig analfabet som kommer hit och börjar med att lära sig läsa och skriva på sitt språk tar troligen flera år, sedan ska de lära sig svenska så bra att de kan tillgodogöra sig 9 årig grundskola och 3årigt gymnasium troligen en process på ca 20-25 år så någon gång efter 60 års åldern borde de vara färdiga för ett jobb, men då nästan ingen anställs vid den åldern (varken svensk eller invandrare) så är det troligen kört!RRPM

  Svara
  1. Christian säger:

   John tack för kommentaren, men du kanske glömmer hur månag nya svenskar som de facto jobbar i dagsläget? Om du jämför med en person som föds i Sverige så kostar det på motsvarande sätt en hel del resurser för samhället innan personen kan jobba. Självklart måste vi ge en person med den bakgrund som du tar som exempel stöd, med svenska framför allt. Men många andra länder visar ju att det INTE behöver dröja så länge som det gör i Sverige, innan de får jobb.

   Svara
 2. Michael Sandström säger:

  Ter sig aningen lustigt, tragikomiskt?, att ett av partierna som ligger bakom en totalhavererad invandrings- och integrationspolitik avkräver det enda parti som belyser problem en lösning.

  God dag yxskaft!

  Svara
  1. Christian säger:

   Goddag på dig själv Michael, tack för kommentaren. Vi ser tydligen olika på invandringspolitiken, och på samma sätt som du nu svarade mig så hoppas jag att representanter för (SD) svarar i Aftonbladet.

   Svara
 3. John säger:

  Om vi nu tänker bort alla läkare och tandläkare osv som vi aktivt sökt till jobb i sverige och även alla norrmän, danskar, tyskar engelsmän osv som är här för att jobba och koncentrerar oss på övriga, för som vanligt i debatten blandas alltid äpplen och päron när ni talar om alla som jobbar. Om vi nu tar alla från Afganistan, Somalia, Irak och motsvarande länder, vi kan även räkna bort FN kvotflyktingar och pratar om övriga, hur många jobbar då?
  Och jag är inte intresserad av de som jobbar med sådana saker som är direkt beroende av att gruppen är här, inte heller av statliga eller komunala låtsasjobb eller studier. Nu vore det mer relevant att fortsätta diskutera siffror. Sedan nästa fråga ang tiden det tar till ett jobb så
  påpekas det ständigt i debatten om skolan hur viktigt det är att läsa minst 9+3 år för att kunna få ett jobb, hur rimmar det med att det inte behöver ta så lång tid att få ett jobb? Sedan är jag inte intresserad av jobb med massor av skatte subventioner o dyl, dom kan man använda till sjuka och funktionshindrade inte till övriga.

  Svara
  1. Christian säger:

   John, man brukar bland annat tala om ”förvärvsintensitet” dvs hur stod andel som förvärvsarbetar sett till den vuxna befolkningen i övrigt. Det finns statistik även per födelseland har jag för mig, och det förvånar ingen att förvärvsintensiteten är lägre för människor med vissa födelseländer t ex Asien och Afrika, typiskt sett. Om jag minns rätt brukar Irak och Somalia visa upp klart lägre förvärvsintensitet och t ex Chile och Etiopien klart högre än snittet för utlandsfödda.

   Det här med att komma i jobb, vad jag tror jag skrev förut var att det tar längre tid i Sverige att komma i jobb än det gör i andra länder, kanske inte över hela brädet med med somalierna som ett vanligt exempel. Det innebär ju att vi säkert kan förbättra och snabba på denna process för de som kommer hit, men det har jag redan skrivit tror jag. I förlängningen av diskussionen finns ju också att enkla verkstadsjobb inte finns på det sättet som förut, däremot kan vi med RUT och andra reformer stimulera tjänstesektorn där det inte alltid behövs lång utbildning. Själv tror jag vi behöver utveckla yrkesutbildningen mer inkl yrkesinriktad sfi för att tidigare ge undervisning som ligger nära arbetsmarknaden.

   Obs dock att 25-30 procent ungefär av alla tandläkare, sjuksköterskor mm är utlandsfödda, och du har kanske inte rätt i att ”vi” aktivt sökt alla ”dem” till jobb i Sverige. En del av dem är säkert anhöriginvandrare, och många av dem jobbar idag.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.