SFI är en mycket viktig verksamhet i Huddinge

TISDAG 29 MARS

Jag läser om Skolinspektionens granskning av SFI och vill bara understryka att SFI i Huddinge och Stockholms län är otroligt viktig för att ge nya svenskar bra verktyg för att gå vidare med jobb eller studier i Sverige. Jag har för egen del sett både bra och dåliga exempel på SFI-undervisning och tar gärna emot idéer på hur vi kan göra SFI och annan vuxenutbildning ännu vassare i Huddinge kommun.

Kvaliteten på undervisningen är som jag ser det A och O och för de flesta viktigare än ekonomiska bonusar till de som klarar sig snabbt igenom. Utmaningen består i att eleverna är väldigt olika och en del av lösningen är riktigt bra lärare. Då måste förstås kommunerna vara beredda att satsa på SFI-undervisningen också!

4 svar på ”SFI är en mycket viktig verksamhet i Huddinge

 1. Otto säger:

  Ingen incitament för ambitiösa invandrare eller invandrade akademiker att ta SFI bonusen. Anledningen är att folk skulle förlora behörigheten till instegsjobb eftersom man har klarat av SFI D. En bonus på 12000 kr har inget värde.

  Det är mer praktiskt att införa jobb kvoteringar eller skrota svenska helt och hållet till förman för engelska. Till och med analfabeter från Somalia klarar sig bättre på arbetsmarknaden i länder som england än i Sverige. Svenska tillhör den Indo-Europeiska språkfamiljen och det skulle inte vara en förlust om vi införde engelska istället. En svensk marknad på 9 miljoner människor är ingenting jämnfört med den globala marknaden.

  Svara
  1. Christian säger:

   Tack Otto, intressant med ditt internationella perspektiv och förslaget att fokusera mer på engelska. I Sverige är det väl dock mest praktiskt att kunna svenska och vår SFI-undervisning har idag brister och kan bli bättre, jag tror vi ska jobba vidare med det. Bonusen vet jag inte riktigt vilken effekt den har haft, i Huddinge har den varit begränsad och jag tror inte att det är ett av de viktigare verktygen för att spetsa SFI ytterligare. Praktiken däremot tror jag mycket på, men långt ifrån alla verkar vilja göra praktik av olika skäl.

   Svara
 2. Otto säger:

  Skrota svenska helt och hållet som nationell språk och införa engelska istället. Det var det som jag syftade på. Det är praktiskt.

  Varför vill en invandrare arbeta som gratis arbetskraft(praktik) i flera månader när arbetsgivaren har inga krav på sig att anställa personen efteråt? Praktik systemet har missbrukats helt och hållet. Därför är det bättre att lagstadga jobb kvotering på arbetsmarknaden för invandrare.

  Svara
  1. Christian säger:

   Ja människor som står långt från arbetsmarknaden måste få chans att visa vad de kan, och praktikplatserna måste ju vara meningsfulla vilket också är en utmaning. Men jag menar inte att de måste vara utan ersättning.

   Att ersätta svenskan med engelska är ju ett ganska visionärt förslag, som påminner mig om förhoppningarna på esperanto en gång i tiden.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.