Ut med det gamla – in med ny grön energi

Idag presenterar Centerpartiets partiledare Maud Olofsson två nya centeridéer på DN Debatt: Sälj ut de gamla delarna av Vattenfall och skapa ett nytt bolag Framtidsenergi AB med 10 miljarder i grundplåt för riskkapital och överbryggning mellan smarta gröna idéer och bärande affärsidéer. Kontrollen över svenska vattenkraften ska behållas och pengar ska också satsas särskilt i Norrlands  inland.

Maud Olofsson visar tydligt varför Centerpartiet är Alliansens Gröna Röst. Moderna satsningar på framtidens miljöteknik tillsammans med ett tydligt fokus på samverkan och riskkapitalstöd till ny innovativ miljöteknik – det ger resultat!

Per Ankersjö och Helen Törnqvist skriver också om detta.

4 svar på ”Ut med det gamla – in med ny grön energi

 1. Ola Runa säger:

  Offentligt ägande, leder till att alla kan ta del av vattenfalls framgångar. Privat ägande leder till att ett fåtal får del av den. Marknaden är redan idag öppen för privata aktörer, behåller staten vattenkraft måste marknaden konkurrera med staten och priset kan hållas. Säljer man statens konkurrens medel ligger prisent helt i marknadens kraft, som nu, med tanke på värdens energikris skulle kunna slå upp priset rejälg! Över tid gynnar heller inte marknaden ny technologi då etablerad ”gammal” technologi är skyddad av entrepenörer med stora investeringar i gammal technology och som har mycket att förlora på ny teknik. Det är nödvändigt därför att staten med hjälp av skatt och lagar reglerar marknaden och dess riktning så det kommer alla till gagn. Säg JA till konkurrens men NEJ till utförsäljning.

  Svara
 2. Mållgan säger:

  Och den svenska kärnkraften skall alltså nu säljas ut – till Ryssland som med SAAB kanske?

  Svara
  1. Christian säger:

   Centerpartiets förslag innebär att Vattenfall inte nödvändigtvis ska äga gammal kolkraft i andra länder – en ganska sund tanke eller? Den svenska kärnkraften behöver inte nödvändigtvis säljas ut, men glöm inte heller att tack vare Centerpartiet och energiuppgörelsen finns nu historiskt unikt stora krav ställda på ägare av kärnkraftsverk. Men hela poängen är ju att (C) vill satsa på ny energi, nya bilar och ny teknik, men detta kommer inte fram av sig självt – därav förslaget på Framtidsenergi AB som katalysator för grönt riskkapital. Sedan tidigare vill vi se en ny börs särskilt för gröna investeringar, och gärna också avdragsmöjligheter för att investera i grön energi.

   Att Saab såldes utan statens ägande var ju bland det bästa som kunde hända, och där har Maud Olofsson visat stort ledarskap att stå emot Vänsterpartiernas krav på att staten skulle gå in och köpa bolaget. Se på varvsindustrin, det ledde bara till förlorade skattepengar.

   Till Ola: jag har inget emot privat ägande, om du har det så har vi väldigt olika grundsyn. Eller hur tänker du när du handlar kläder, bil och mat, varför skulle det inte vara bra med privat ägande på andra marknader också?

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.