Vargjakten naturlig på alla sätt – mystiken till trots

Det är mycket länge sen som någon människa i Sverige fick sätta livet till för vargen, men det hindrar inte att myterna kring och rädslan för vargen är utbredd. Det är inte bara i Sverige som mystiken kring vargen har byggts upp under århundraden. Det går till exempel att hitta många beskrivningar om hur viktig vargen var och är för amerikansk ursprungsbefolkning.

Full "Wolf" Moon - January 22, 2008

Foto: Rick Leche

Men idag finns ett politiskt vägledande beslut kring vargstammens utveckling, som förvisso (S), (V) och (MP) inte ställer sig bakom. Det kan nu då förvisso, som miljöministern skriver, vara klokt att låta utvärdera den licensjakt på varg som har bedrivits denna vecka. Det finns säkert detaljer som kan göras bättre, såsom att fundera över hur många jägare det verkligen behövs för ett visst uppdrag, men i det stora hela handlar den skyddsjakt som nu har skett om att implementera riksdagens beslut.

Är det verkligen någon som är överraskad över att skyddsjakt nu sker i enlighet med riksdagens beslut?

För min del är det självklart att en skyddsjakt ska bedrivas för att hålla vargstammen nere på det antalet vargar som gäller enligt med riksdagens beslut. Utifrån detta perspektiv är det mycket svårt att förstå kritiken mot skyddsjakten.

Läs även tankar från  Dick Erixon, Magnus Andersson, Jonny Jones.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.