Ge papperslösa rätt till vård

ONSDAG 2 MARS

Enligt SVT Rapport har Alliansen enats om villkoren för papperslösas rätt till vård, vilket isåfall är på tiden. Denna fråga har dragit ut alldeles för länge och Centerpartiet har varit mycket tydligt med att papperslösa, dvs människor som befinner sig i Sverige utan tillstånd, ska ha samma rätt till vård som alla vi andra.

Så vad har man nu enats om? Formuleringen är att ”vissa grupper av papperslösa ska kunna få vård och att barnen ska ha rätt till skolgång”. Vissa grupper – det låter tyvärr som att Moderaterna i förhandlingarna har lyckats bromsa regelverket till att inte gälla alla papperslösa. Fortsättning följer, men Centerpartiets linje är tydlig: alla papperslösa har rätt till vård. Även i landstinget har vi drivit denna frågan.

Läs Magnus Andersson, Helen Törnqvist, Peter Andersson, Kent Persson.

28 svar på ”Ge papperslösa rätt till vård

 1. Nisse Hult säger:

  Låt ALLA få vård och omsorg i Sverige! Är man här på semester ska man väl också kunna KRÄVA undervisning i sitt hemspråk, minst. Om man har någon typ av sjukdom är ska man så klart bli botad från den med hjälp av svensk sjukvård. För ALLA i världen borde ha rätt till just den svenska sjukvården, inte bara vi svenskar som betalar skatt till just den: den svenska sjukvården.
  /Nisse

  Svara
 2. Roland säger:

  Varför ska illegala invandrare ha vård, skola eller något annat gratis här i landet? De har ingen rätt att vistas här öht. och ska avvisas bums! Finns ingen rättvisa i att folks skattepengar ska gå till detta. Jag blir så upprörd att jag dyrt och heligt lovar att rösta på SD framöver. Tack för mig!

  Svara
  1. Christian säger:

   Roland: Det finns något som heter solidaritet med de människor som har tvingats fly från sina egna länder, det är där som rätten till vård kommer in. Dessa människor är redan här och att inte ge dem vården kan mycket väl bli dyrare i förlängningen.

   OBS att jag inte har förslagit någon ändring av själva asylprocessen i detta inlägg utan menar att det inte kan vara LÄKARES roll att bedöma vem som ska ha och inte ha vård. Att efter avslag få aktuella personer att lämna landet är en helt annan fråga, och det tycker jag är rätt, men under tiden ska alla ha samma rätt till vård.

   Svara
 3. Pulvret80 säger:

  Jag vill sluta betala skatt, men ändå ha rätt till vård och skolgång för mina barn.
  går det att lösa det?
  Ingen borde behöva betala skatt.

  Svara
  1. Christian säger:

   Pulvret80: På den här bloggen gäller att alla identifierar sig med namn. I sak är det stor skillnad mellan ditt resonemang och en situation där du inte har något alternativ till att gömma dig för att du vet vad konsekvenserna blir om du åker tillbaka till hemlandet.

   Svara
 4. Oscar säger:

  Detta var spiken i kistan för C och KD. Ser ni inte själva det utomordentligt idiotiska i att belasta en redan överansträngd vårdapparat?

  Som vanligt är det de svaga svenskarna som är störst behov av vård som får betala priset, dvs pensionärerna och de sjuka.

  Ni har inga problem med att spotta på cancersjuka svenskar och tvinga ut dem i arbete, och slänger gärna iväg miljarder på människor som inte har någon koppling till landet.

  Ni äcklar mig.

  Svara
  1. Christian säger:

   Oscar: Låt mig börja med att säga att samtalsnivån på den här bloggen ska vara respektfull. I sak tror jag inte att vårdapparaten blir mycket mer överansträngd i och med detta, snarare att vi kanske får lägre kostnader i det långa loppet genom att ev insatser görs tidigare. Men det är inte ett ekonomiskt ställningstagande utan ett moraliskt sådant, av solidaritet med de som tvingas leva gömda.

   Svara
 5. Fredrick säger:

  Varför ska personer som befinner sig här illegalt ha rätt till sjukvård på min bekostnad? De har ju tydligen inte haft rätt till asyl eller medborgarskap. Men ändå ska de få vård skola och annat utan att själv betala för det! För de betalar ju ingen skatt! Nä detta var droppen.

  Svara
  1. Christian säger:

   Fredrick: Om vi tar barnen t ex så menar du att de ska tvingas att vara hemma istället, eller har jag missförstått dig? Att ha rätt till asyl kan ibland vara en annan sak än att få rätt, och medan asylprocesser har sin gång bör alla ha samma rätt till vård, även efter avslag.

   Svara
 6. Birgitta säger:

  Att vistas illegalt i Sverige är straffbart. En flykting som vet att han saknar giltigt asylskäl kan alltså sälja sina ID-handlingar och sedan få sjukvård och hjälp att starta företag i Sverige.
  Är det några fler brott ni vill uppmuntra till inom Centerpartiet?

  Svara
  1. Christian säger:

   Birgitta: Vem har talat om hjälp att starta företag? Jag och Centerpartiet uppmuntrar inte till brott utan till solidaritet med människor som tvingas gömma sig. Oavsett skäl och livssituation bör alla få rätt till vård, sen får asylprocesser mm ha sin vanliga gång.

   Svara
 7. hassde säger:

  Men snälla du… tvångsinbetalda skattepengar. Vi har pensionärer i detta land som har betalat skatt i hela sitt liv och som knappt får påtår på serviceboende eller har råd att laga sina tänder. I skenet av detta tycker du det är rättvist att flyktingar som inte betalat ett öre i skatt och som DESSUTOM befinner sig illegalt i landet inte bara skall få fri sjukvård utan dessutom rätt att starta egna företag!

  Hur ser du på rättssäkerheten och tillämpningen av våra lagar? Jag tycker du ska skämmas som använder dig av dubbla standarder i din tillämpning. Vilka andra lagar ska vi sluta tillämpa? Dessa människor är här illegalt.

  Svara
  1. Christian säger:

   Hassde: Det är sant att dessa människor inte har laglig rätt att vistas i Sverige, men att ställa deras mänskliga behov av vård mot andra samhällsgruppers behov accepterar inte jag i det här fallet, lika lite som mitt resonemang är ekonomiskt baserat. Det handlar om alla människor lika rätt till vård, och det menar jag är en mänsklig rättighet. Att de som bör lämna landet sen gör det tycker jag är en i grunden rimlig ordning, sen kan man diskutera grunden för avslag etc.

   Svara
 8. per säger:

  Och hur ska man definiera ’papperslös’ ? Hur ska man se till att det inte kommer en ström av sjukflyktingar? Vars enda syfte är gratis vård?

  Svara
  1. Christian säger:

   Per: Jag tror inte alls att syftet med att komma hit är gratis vård, det handlar om en outhärdlig situation i hemlandet etc. Själva definitionen av papperslös finns det andra som gör bättre än jag, jag nöjer mig för stunden med ett moraliskt ställningstagande för alla människors lika rätt till vård.

   Svara
 9. Oroad säger:

  Ska alla papperslösa få fri vård och utbildning och rätt att starta företag? Vad är då meningen med ett medborgarskap? Ska vi öppna dörrarna på vid gavel och ta emot 10-tals miljoner sk ”papperslösa”? Och vem ska betala det?
  Du får gärna betala det om du vill . Låt oss införa ett frivilligt skattetillägg för att bekosta kalaset, för jag kommer fan inte att vilja göra det.

  Svara
  1. Christian säger:

   Oroad: På denna blogg gäller att uppge namn. I sak tror jag det inte alls finns fog att tro att denna våg av människor kommer, men jag ser att det är flera läsare som är oroad av detta. Jag pratar om rätten till vård, en mänsklig rättighet, inte om rätten att starta företag etc. Utan papper finns det oändligt mycket du INTE kan göra, så att jämföra med andra människors livssituation tycker jag är märkligt. För mänskliga rättigheter ska inte finnas skattetillägg.

   Svara
 10. guran säger:

  på vilket sätt kan det vara bra att människor som inte har någon rätt att vara i sverige öht, får starta företag, samt använda skattefinansierad välfärd. det är ett hån mot alla skattebetalare.

  det är inte någon rättighet att få komma till sverige, det är ett privilegium som borde medföra fler skyldigheter.

  Svara
  1. Christian säger:

   Guran: Problemet är INTE att för många vill komma till Sverige, problemet är att vi har för få människor som vill komma hit. Möjligen håller du inte med mig om det, men för att klara finansieringen av välfärden och möta globaliseringens krav på flexibilitet och interkulturell förståelse tror jag att invandringen är avgörande. Rätten till att starta företag mm har jag inte alls pratat om, än mindre föreslagit.

   Svara
 11. Tobias säger:

  Woho, försörja mer pensionsräddare, kan vi inte ta in hela jävla världen när vi ändå håller på?
  Hur mycket rättigheter ska man få ha i Sverige? Även om man befinner sig i landet ILLEGALT så har man rätt till samma förmåner som svenskar.
  Du och de som är som dig pissar på våra förfäder som kämpade och slet för att ge SINA barn en bättre framtid.
  Nu väller det in människor ifrån MENA som är analfabeter. Vad fan ska de här människorna jobba med?

  Svara
  1. Christian säger:

   Tobias: På denna blogg gäller att hålla en respektfull nivå på inläggen. Jag vet att våra förfäder har jobbat ursinnigt för att skapa grunden till vår välfärd, det är en självklarhet tror jag för varje centerpartist med lite inblick i den ”landsbygdsliberala” bonderörelsen att oändligt många har slitit oändligt mycket för att lägga grunden till dagens samhälle. Samtidigt vet jag att Sverige har mått bra av nya idéer utifrån och invandring, och det tror jag att vi behöver mer av i framtiden. Bara idag representerar företagandet av människor med utländsk bakgrund ett stort tillskott till vår BNP, för att ta ett exempel.

   Svara
 12. Camilla Östgren säger:

  Tacksam för framstegen små… vi har fortsatt en lång väg att gå mot ett samhälle och en mänsklighet värt att omnämnas inom begreppet civilisation…

  Tacksam om just DU vill läsa min blogg som giver en tydligare bild av det jag söker uppenbara, för svensken- den gemene mannen… som kanske inte känner sanningen bakom rikets hantering av liv… och hur mänsklighet leks med… som tidsfördriv. Tack för ordet, min vän… jag hoppas att höra Dig snart igen! // Camilla.

  (http://hjartatbakomsiffrorna.blogg.se)

  Svara
 13. Jan Anders säger:

  Det pratas mycket om arbetskraftinvandring jo om man tar in folk från europa men va tillför dessa kravmaskiner från mellanöstern?

  Svara
  1. Christian säger:

   Jan Anders: Sverige behöver olika sorters kompetens från olika delar av världen. Arbetskraftsinvandring kommer behövas från andra länder än europeiska om Sverige ska kunna vara konkurrenskraftigt.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.