Lyssna, våga och bygg högre

TISDAG 1 MARS

Idag skriver Magnus Andersson, kommunalråd (C) i Solna, på DN Debatt om att det krävs ”politiskt mod” för att klara bostadskrisen i Stockholm;

Miljöpartiet i Stockholm röstade nej till 7.556 – mer än hälften av alla nya – bostäder under föregående mandatperiod. Folkpartiet gick till val på att stoppa Centerpartiets politik om att bygga högre i Stockholms innerstad.  Politiker från vänster till höger är rädda för att stöta sig med allt från villaägare som vill kunna grilla i kvällssol till äldre herrar som vill kunna fortsätta att vandra runt utan kläder i sitt vardagsrum utan att riskera insyn från framtida hyreshus. Samtidigt står 300.000 människor i en allt längre bostadskö.

Politiskt mod är förstås inte hela lösningen, men det är det ingen som påstår. Sänkt byggmoms, som jag själv förespråkar, reformerade regler för allmännyttiga bostadasbolag och stärkt konkurrens på bostadsmarknaden är andra viktiga pusselbitar.

Men Magnus har naturligtvis rätt – våra barn och barnbarn kommer inte att tacka oss kommunpolitiker för att vi satte röststarka påtryckargrupper i första rummet. De kommer inte heller att tacka oss för att vi till varje pris undvek att ta någon som helst ny mark i anspråk för bebyggelse. Och de kommer knappast att tacka oss för att vi fastnade i hårklyverier om husen ska ha tre eller fyra våningar när behovet var så mycket större.

Lyssna på de tysta rösterna. Se över markanvändningen. Bygg högre.

Huddingecenterns förslag om Kungsskrapan är ett exempel.

Läs även Albin Ring Broman och Johan Hedin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.