Mat från Amazonas #2 “Ceviche”

LÖRDAG 11 sep

(Fler recept här)

Detta är en rätt som tillhör mina favoriter från det peruanska köket, något jag inte är ensam om att tycka. Det ska sägas på en gång att den kan bli ganska stark tack vare limesaften, och se också upp med selleri och koriander så de inte tar över för mycket. Lycka till!

Ingredienser: Vit fisk (i detta fall sej), räkor, saft från limefrukt, röd lök. Kummin, vitlök, svartpeppar, salt, ingefära, selleri, koriander. Tilltugg: sötpotatis och yuca (kassava).

Börja med att samla vitlök (krossad), ingefära (krossad), svartpeppar, kummin och salt i en form. Det är förstås bäst om man kan använda så färska kryddor som möjligt, så använd ingefärarot och vitlöksklyftor som mals eller krossas så fint som möjligt.

Därefter ska limefrukterna pressas på sitt juiceinnehåll. Det bör vara tillräckligt mycket för att sedan täcka över fisken som ska användas. Blanda ner juicen tillsammans med kryddorna.

Hacka därefter fisken fint och blanda ner den med resten.

Färdigställ sen cevichen genom att hacka sedan rödlöken, selleri (färsk) och koriander (färsk). Blanda väl, smaka av salt mm och låt stå i upp till 30 minuter … och sen:

Kokt sötpotatis och kokt yuca (kassava) är traditionella tilltugg till ceviche. Om möjlighet finns kan man också köpa torkade (stora) majskorn som rostas hemma och som då blir ett knaprigt tilltugg som bryter av fint mot den i övrigt mjuka maträtten.

Smaklig måltid!

1 svar på ”Mat från Amazonas #2 “Ceviche”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.