Medskick till Uppdrag granskning: sjukskrivningarna kortas

ISF konstaterar i en rapport att de nya reglerna om rehabiliteringskedja har förkortat sjukskrivningarna; ”det är själva tidsgränserna som lett till att fler börjar arbeta, och inte i första hand Försäkringskassans nya arbetsrutiner.”

Det vore ju inte orimligt om detta nämndes i kvällens Uppdrag Granskning som ska handla bl a om ett fall där Försäkringskassan verkar ha agerat fel. Det ligger alltid många saker bakom en personlig tragedi och kassan förtjänar säkert kritik i det här fallet, men glöm heller inte bort det viktiga och positiva som nu sker tack vare rehabiliteringskedjan.

Den 1 juli 2008 infördes den s.k. rehabiliteringskedjan i sjukförsäkringen. Den innebär att den sjukskrivnes arbetsförmåga ska prövas den 91:a och 181:a sjuk-skrivningsdagen. Rapportförfattaren visar att prövningen dag 181 lett till att många sjukskrivna börjat arbeta igen.

2 svar på ”Medskick till Uppdrag granskning: sjukskrivningarna kortas

 1. Bo Åslund säger:

  Rehabiliteringskedjan är inte de stora problemet vi har. Vårt problem är i mina ögon sett, kompetensnivå. Vad gäller bedömningar och granskning av människors sjukdomstillstånd, är det för mej en självklarhet att denna bedömning endast kan göras av en läkare som dels träffar patienten och dessutom har tillräcklig kompetene att bedöma fallet.
  Vi skriver i vårt idéprogram från 2001, som skall lika till grund för vår framtida politik. ”Människan skall stärkas genom att känna inre och yttre trygghet.”.
  Denna trygghet är bortspolad då världen faller utan att du kan påverka den.
  Idag får jag känslan av att du måste vara relativt frisk för att vara sjukskriven. Du måste kunna motivera dig inför din handläggare för att inte bli totalt överkörd. Detta är inte sunt.
  Vår rehabiliteringskedja är fantastiskt bra så länge du mår psykiskt bra, vilket du ofta gör om du får din behandling i rätt tid och dessutom får den hjälp du behöver för att bli frisk. -Helt frisk.
  Vi kan aldrig försvara försäkringskassans halvhjärtade ansvarstagande, utan att samtidigt känna skuld i en för dåligt styrd organisation. Det finns bara ett ord för dagens försäkringskassa, Ansvarlös.
  Jag ser inte utvecklingen positiv, när tolkningar av upprepade felaktig hantering och handläggningar kan få bortförklaras gång på gång med orden: Så är reglerna just nu.

  Svara
 2. Christian Ottosson säger:

  Ja jag konstaterar att regeringens rehabiliteringskedja och inte minst tidsgränserna lett till att fler kunnat lämna sjukskrivning, en framgång som riskerar att spolieras med ett vänsterstyre och tillbakagång till som det var förr. I den meningen ser jag det positivt, sen tror jag precis som du att de ansvariga politikerna måste visa större ledarskap och ta ett riktigt ansvar för hur FK implementerar reglerna, det duger inte att sitta på läktaren och titta på, särskilt inte när man själv ändrat på regelverket.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.