Pest eller kolera – Perus nästa president

TORSDAG 2 JUNI

Efter att de mer rimliga alternativen till presidentposten varit så pass många att ingen av dem fick tillräckligt med röster för att nå andra omgången, ska nu peruanerna på söndag välja mellan Keiko Fujimori och Ollanta Humala. Det ska tilläggas också att nuvarande president Alan García och hans APRA inte ens förmådde ena sig om en kandidat inför valet. Hur som helst är det nu som att välja mellan pest eller kolera tyvärr.

Ollanta Humala är en radikal vänsterkandidat och nationalist som vill förstatliga privat egendom. Keiko Fujimori är belastad med hennes fars gärningar; Alberto Fujimori var personen som 1990 vann över Mario Vargas Llosa och som under tio år skapade en diktaturliknande regim i Peru. Han sitter nu i fängelse och även om Keiko i debatten nedan är väldigt tydlig med att det är hon och inte hennes far som kandiderar så vore det onekligen olyckligt om Fujimoristyret nu kom tillbaka.

Jag minns hur omstridd Ollanta var redan förra gången han ställde upp, denna gång har han dock lyckats återkomma och fick med 32 % klart flest röster i första omgången. På söndag är det alltså dags för andra och sista omgången.

Läs här en artikel från 2006 och om hur Llordes Flores så var väldigt nära att bli Perus första kvinnliga president. Nu lär det nog bli Keiko som istället blir det, för även om Humala har ett stort folkligt stöd så tror jag att hans karaktär, hans historia i armén och framför allt hans politiska förslag gör att tillräckligt många väljer bort honom. I de opinionsundersökningar som jag har sett leder också Keiko, om än ganska knappt.

Tilläggas kan att valdeltagandet i Peru är obligatoriskt.

Läs även Rio Jonsson och Francisco.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.