Tänk om Amazonas inte fanns

LÖRDAG 5 FEB

Tänk dig att du har rest många timmar i en varm buss på skumpiga vägar för att slutligen komma fram till ett sånt här ställe – vinden fläktar och omkring dig har du både nyfikna människor och ett överflöd av olika frukter. Du vet att du när som helst kan svalka dig i vattenfallet intill och samtidigt njuta av fjärilsarter och en mångfald andra djur.

Chazuta

Så har jag lärt känna Amazonas.

Men hur länge förblir Amazonas denna källa till artrikedom och vänliga klimat? Amazonas är en viktig samlare av koldioxid, en s k kolsänka, vilket avlastar människans miljöbelastning i form av utsläpp av just koldioxid. Men torkan 2010 har slagit hårt på skogen och vi tvingas resa ett frågetecken för vad som händer framöver i takt med att klimatet förändras. Situationen påminner just nu på en del håll om torkan 2005.

Läs även om Brasiliens nya ledare och Ekobloggen.

3 svar på ”Tänk om Amazonas inte fanns

    1. Christian säger:

      Tack Jonas jag ska hålla det i åtanke. Sannerligen är Amazonas under luppen med 1-2 miljoner hektar skog som avverkas varje år. Det är helt overkliga siffror men ändå så utvecklingen har sett ut senaste åren. Nu finns dock tecken på att avverkningen har minskat kraftigt de senaste åren genom bättre brasilianska kontroller av odling på avverkad mark.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.