Tillgänglighetstestet i östra Skogås: godkänt

Hur går det att komma fram med en stor barnvagn, eller för den delen en rullstol, i östra Skogås? Jag tog mig en tur i det vackra vädret och blev positivt överraskad. Det är mycket som är anpassat efter hjul, till exempel ramper som förbinder trottoar med gata, generellt ganska generösa gång- och cykelvägar och inte så mycket biltrafik. Det gick alldeles utmärkt att gå från centrum till Mörtviksskolan och en runda däromkring. (Dvs jag gick en ganska begränsad runda i och för sig.)

Dessutom sammanföll promenaden med att kommunen tillgänglighetsanpassar trapporna intill pendeltågsstationen, något som Synskadades Riksförbund har kritiserat kommunerna i stort för att inte ha gjort.

Summa summarum tycker jag det var helt klart godkänt för samhällsplanerare och fastighetsägare ifråga när det gäller att komma fram med en stor barnvagn i utemiljön.

Självklart är det inte samma sak att promenera runt med en barnvagn (även om den är stor) som att verkligen ha en egen funktionsnedsättning, beroende på vilken denna är förstås. Men det kan ändå vara en ögonöppnare för många att sätta sig i en situation som man är obekant med. För de flesta av oss gäller det den fysiska miljön, där vi sällan tänker på hur funktionsnedsatta har det. Så ta detta test för vad det är – jag återkommer med andra nedslag i min omvärld.

Bild från centrum mot Drevviken:

tillgänglighetstest i Skogås med Christian Ottosson

Bild: Effektiv nedfasning mot gata.

tillgänglighetstest i Skogås med Christian Ottosson

Bild: Tillgänglighetsanpassning av trappa intill pendeltågsstationen, med räcken som tidigare saknades. tillganglighetstest4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.