"Vi behöver ägna oss åt kriminalitet"

SÖNDAG 14 OKT

”En av landets högsta polischefer varnar polisstudenter för att berätta negativa saker om polisen för journalister”, skriver DN efter att Karl Wallin, kanslichef vid rikspolisstyrelsen. Att han uppmanar polisstudenter att var försiktiga med vad de säger till polisen är en händelse bland flera där polischefer är oförsiktiga och klumpiga i sina uttalanden om medierna granskning av polisen.

DN hade en ledare också kring detta, samt en artikel med rikspolischefens synpunkter.

I slutet av inspelningen (från denna föreläsning som hålls för polisstudenter) konstaterar Wallin att ”vi behöver ägna oss åt kriminalitet”, onekligen ett klokt uttalande som vi får hoppas inte var någon nyhet för någon.

Det måste bli ett slut på de här märkliga uttalandena från polischefer som är oroliga för att bli granskade av media. Och låt mig också understryka att en poliskår som inte har allmänhetens förtroende kommer att få ännu svårare att lyckas med sitt uppdrag.

Wallin säger också att ”vi lagför färre personer i dag med 20 000 medarbetare än vad vi gjorde med 17 000 medarbetare. Det är faktiskt lite problematiskt att bortförklara. Det är jättesvårt”. Jo, onekligen är det svårt för invånarna att förstå varför det inte räcker med ökade resurser för att förbättra resultaten inom polisen. Är det som Expressen skriver, att det sitter i organisationskulturen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.