Almedalen: Lokalt brottsförebyggande arbete måste stärkas

20140702-171238.jpg

Idag gick Almedalsveckan in på sin fjärde dag. Ett tema som har diskuterats på flera håll är det lokala trygghetsarbetet. Själv deltog jag i en paneldiskussion hos Tryggare Sverige om hur kommunerna kan bli bättre. Och det visade sig att förbättringspotentialen är stor.

Enligt Tryggare Sveriges egen undersökning uppger en minoritet av de kommunala brottsförebyggande tjänstemännen att det finns stöd för att utveckla arbetet. De flesta uppger dessutom att de inte har någon egen brottsofferverksamhet, som ju kan ses som en del av det brottsförebyggande arbetet.

Det här är en verklighet som behöver förbättras! Kommunerna behöver generellt sett ta ett större ansvar.

I Huddinge kommun har vi nyligen genomfört en kartläggning av stödet till brottsoffer, som vi nu ska utveckla. På Centerpartiets hemsida kan du till exempel läsa om förslaget till ett Centrum för Brottsdrabbade.

Vår Närpolis har idag en heltidsanställd brottsförebyggare, vilket gör skillnad och bidrar till exempel till ökad grannsamverkan i våra bostadsområden. Självklart behövs mer resurser, både från polis och kommun, och då behöver vi utgå från behoven som finns lokalt.

Almedalsveckan rullar vidare, och det kommer fler ideer för ökad trygghet här på bloggen!

1 svar på ”Almedalen: Lokalt brottsförebyggande arbete måste stärkas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.